Рецептата е дело на една великолепна кулинарка и лекторка на тема здравословно хранене.

Красивата магьосница в кухнята се казва Сара Бритон, а нейният блог My New Roots е редовно четиво за лакомници като нас.

Съставки на вълшебната подправка:


2 ч.л. чили
1 с.л. кардамон
2 с.л. кимион
2 с.л. кориандър
½ индийско орехче (настъргано)
2 ч.л. карамфил
2-3 пръчици канела
2 с.л. куркума
2 с.л. червен пипер

Поставете всички подправки, с изключение на куркумата и червения пипер, в мелничка или блендер и ги смесете хубаво, докато не се получи нежна пудра.

Чак след това добавете куркумата и червения пипер.

Съхранявайте подправката в стъклено бурканче, далеч от светлина и горещина. Така ще се съхрани до 6 месеца.

С тази подправка можете да приготвите маринатата за главата карфиол, която по-късно ще изпечете във фурната.

Маринатата представлява смес от:

4 смачкани глави чесън
Сокът на един лимон
1 с.л. джинджифил
1 с.л. Вълшебна подправка
1 ч.л. морска сол
½ ч.ч. гъсто кисело мляко

Първо смесете на паста чесъна и джинджифила. Добавете вълшебната подправка, сока от лимон и солта. Всичко това размесете с киселото мляко.

Поставете карфиола в голяма купа и разнесете по него маринатата, като гледайте да покриете възможно най-голяма част от зеленчука, включително и долната му част.



Оставете карфиола да престои в хладилника за минимум 1 час и максимум 12 часа.

Предварително загрейте фурната на 200С. В тава, покрита с хартия за печена, поставете карфиола и печете за около 40-50 минути, докато не омекне.

След като е изпечен го „освежете” с малко лимонов сок и зехтин.

За да подсилите вкуса на ястието, пригответе следващия божествен на вкус дип:

3 ч.ч. наситнен магданоз
½ ч.л. червен пипер
1 главичка лук
Сокът на един лимон
1 с.л. зехтин
Няколко щипки сол
1 ч.л. мед

Смесете всички продукти в процесор, докато не се получи песто-образна смес. Овкусете по желание с още сол, черен пипер.

Съхранен в хладилник дипът издържа не повече от 5 дни.