Храненето по малко и често е по-здравословно от традиционните хранения три пъти на ден, установиха британски учени. Те съветват хората да се хранят по девет пъти дневно.

От БГНЕС разкриват, че честото хранене помага за намаляване на кръвното налягане и холестерола и дори за топене на килограми. "Разделянето на приема на храна, така че да се храним по много пъти на ден, има благоприятно въздействие върху метаболизма спрямо същата храна, консумирана в по-малък брой хранения", заяви ръководителката на изследването д-р Сюзан Джеб.

В едно от последните си изследвания учените от Императорския колеж в Лондон сравнили диетите на повече от 2000 души от Великобритания, Япония, Китай и САЩ. Макар те да приемали едно и също количество калории и храна, половината участници се хранели по-малко от шест пъти дневно, а останалите - повече от шест пъти на ден.

Резултатите показали, че първата група имала значително по-високо систолно кръвно налягане - натискът, който кръвта оказва върху кръвоносните съдове, докато сърцето бие, спрямо хората, които се хранели по-често. Участниците в първата група били и значително по-пълни.

Изследването на Императорския колеж подкрепя предишни проучвания, които съветваха да се откажем от идеята за придържане към три хранения дневно - закуска, обед и вечеря.

Така например учени от университета в Атина установиха с изследване на повече от 2000 деца на възраст между 9 и 13 години, че тези от тях, които се хранели пет пъти на ден намалявали с 32,6% вероятността да имат високи нива на лош холестерол спрямо връстниците им, които се хранели по-малко пъти дневно.

Не е ясно защо храненето по-често има това положително въздействие, но според една от теориите честите хранения предпазват от висок приток на мастни киселини, вещества, които се освобождават от храната и могат да доведат до натрупването на мазнини в артериите и да допринесат за високите нива на холестерола.