След приятелски разговор с даден човек изпитвате необяснима тревога и се чувствате като изстискан лимон? Най-вероятно сте попаднали на енергиен вампир.

Клиничният психолог Албърт Дж. Бернщайн е посветил цяла книга на различните видове енергетичен вампиризъм и начините да се предпазим от тях.

Вампири с мания за контрол



По какво ще ги познаете?

Тези хора винаги са облечени безупречно и са твърде организирани. Изразът „прости решения“ им звучи като чужд език, плюсовете и минусите на всеки вариант за действие непременно трябва да бъдат уточнени и анализирани. И най-важното – след като веднъж е взето решение, то не може да се промени за нищо на света.

Как подмамват жертвите си?

Тези маниаци на тема контрол могат да бъдат предани приятели. Ако са ви обещали нещо, можете да сте сигурни, че ще удържат на думата си. Вниманието, което обръщат на детайлите, понякога е дразнещо, но най-често именно тази особеност на „вампирския“ характер ще ви помогне да спестите време и пари.

Защо изсмукват енергията?

Те са перфекционисти с твърди морални принципи, които очакват абсолютно същото от околните. Ако постъпвате различно от тях, непременно ще ги разочаровате. Не биха обидили никого умишлено, но ако им „попречите“ да контролират случващото се, можете да се сблъскате с доста болезнена реакция. Например ако си мислите, че сте избрали много разумно ресторант за планираната вечеря, този тип вампир ще ви покаже ясно, че не сте прави и сте допуснали ужасна грешка. По-късно той все пак ще ви направи услугата да вечеря с вас, но само защото не е разполагал с време да уреди резервацията лично.

Как да се защитите?

Признайте пред себе си, че никога няма да се държите като този човек, но недейте да мълчите, когато той ви кара да се чувствате разстроени. В неговия черно-бял свят няма полусенки, затова непременно трябва да уточните какво именно ви е засегнало и наранило и да му обясните как да избягва подобни ситуации за в бъдеще.

Вампири-параноици



По какво ще ги познаете?

Вампирите-параноици често се обиждат и са склонни да правят от мухата слон. Много са подозрителни, не вярват на никого просто ей така и приемат всяка случайно хвърлена фраза като укор в свой адрес. Ако кажете на вампир-параноик, че харесвате дрехите му, той веднага ще си помисли: „Ясно, значи обувките ми нещо не са наред“.

Как подмамват жертвите си?

Параноиците дават мило и драго за семейството си и/или най-близките си приятели, освен това казват истината в очите и по правило са способни да изрекат в лицето на някого думи, които вие не бихте се осмелили да изречете.

Защо изсмукват енергията?

Вампирите-параноици спазват конкретни правила и смятат, че всички останали трябва да правят същото. Вечно търсят доказателства за извършени „престъпления“... и обикновено ги намират. Не са способни да забравят и да прощават – всичките им впечатления се запазват завинаги в „архива“, а всеки заподозрян е виновен до доказване на противното.

Как да се защитите?

Ако имате какво да криете, вампирът-параноик непременно ще разбере какво е. Затова единственият сигурен начин за защита е да бъдете честни и винаги да казвате истината и само истината (вампирите-параноици са сигурни, че който лъже за дреболии лъже и „на едро“). Но най-важното е да не си позволите да прихванете вируса на параноята, иначе ще започнете да подозирате роднините и близките си във всичките смъртни грехове. А по този начин със сигурност ще си вгорчите живота си.

Вампири-купонджии



По какво ще ги познаете?

Вампирите-купонджии са импулсивни, безгрижни и не се притесняват да излъжат, за да получат това, което искат. Те винаги ще ви предложат да пийнете по още едно, да продължите нощната веселба в друг клуб и т.н.

Как подмамват жертвите си?

Те са чаровни и забавни събеседници. Вие бихте могли да бъдете такъв човек, стига да нямахте никакви отговорности или угризения на съвестта. Когато сте с тях, се чувствате избрани, специални. Сякаш принадлежите към висша каста.

Защо изсмукват енергията?

Те ще бъдат до вас само дотогава, докато не съзрат по-интересни перспективи на хоризонта. След това ще бъдете изоставени незабавно и безкомпромисно. По правило се отнасят лекомислено към парите и поощряват другите (вас включително) да правят финансови глупости и да търпят нежелани разходи. Ако имате някакъв проблем, вампирите-купонджии няма да общуват с вас, тъй като не искат и да знаят за неприятностите ви.

Как да се защитите?

Позволете си да изпитвате удоволствие от това общуване, но не очаквайте нищо от него. Не се забърквайте в мероприятия, които не ви допадат и скрийте по-надълбоко портмонето и кредитната си карта.

Вампири-егоисти



По какво ще ги познаете?

Те несъмнено са добре реализирали се хора, но ще положат всички възможни усилия, за да ви накарат да забележите това. Няколко минути след първата среща вече ще сте осведомени относно всичките постижения и влиятелни връзки на такъв човек.

Как подмамват жертвите си?

С тях бързо започвате да се чувствате като нужен и важен човек, без който вампирът-егоист няма да се оправи. Разбира се, тези хора умело използват и харизмата си.

Защо изсмукват енергията?

Ако не говорят за себе си, значи изобщо не се интересуват от разговора. Приятелите са им нужни само за „галене“ на собственото им его. За тези вампири хората са само средство за постигане на целите. Впрочем егоистите могат да имитират съчувствие, но им липсва искреност.

Как да се защитите?

Ако трябва да получите нещо от вампира-егоист, помислете какво би искал той от вас и действайте на принципа „Аз на теб, ти на мен“. Сключете сделка и искайте от него първо той да изпълни обещанията си. Сурово ли ви се струва? Но няма друг начин! Личната заинтересованост е единственото, което може да го мотивира.