Вчера, 11 октомври, за пръв път бе отбелязан международният ден на момичето. С него УНИЦЕВ цели да сложи край на детските бракове.

Делът на децата-булки е намалял през изминалите 30 години, но все още са високи нивата на детските бракове в няколко региона на света.

Малките булки са често изолирани, откъснати от биологичните си семейства, лишени от възможността да посещават училище, което прекратява връзката им с връстниците и средата им.

Почти 400 милиона жени по света, на възраст от 20 до 49 години са били омъжени докато са били още деца, съобщава „Вести”.

Детският брак поставя момичетата в риск от ранна и нежелана бременност, водещ до животозастрашаващи последствия. Пет пъти по-голяма е опасността от смърт по време на бременност и раждане за момичета на възраст между 10 и 14 години, отколкото жени на възраст между 20-24 г. възраст.

За да извика внимание у хората по проблема фотографката Стефани Синклер, заедно с National Geographic, създава поредица от шокиращи кадри, които сигурни сме ще докоснат всяка от вас.

На тях се вижда как малки момиченца, някои от които на 8 години, стоят до съпруга си, който е мъж на средна възраст.

Държавите, които обхващат фотосите са Йемен, Индия и Етиопия.

Тахани (на преден план) е заснета със съпруга си, който е на 27 години. Зад тях са бившата и съученичка Гхада, заедно с нейния съпруг. Децата са от Йемен.

Има много причини, които карат родителите да омъжват рано дъщеричките, но основната е парична. Изключително често те уреждат свои дългове като предлагат дъщерите си в замяна.

В Индия обикновено момиченцата се омъжват за момчета, които са само няколко години по-големи от тях. В други страни обаче децата биват въвлечени в бракове с мъже, които са десетилетия по-възрастни. Нерядко мъжете дори отвличат и изнасилват момичетата, преди да се омъжат за тях.

От 2003 г. насам Синклер обикаля отдалечени страни, като Непал и Йемен. Тя документира сватбите на децата-булки, както и трансформацията им в млади майки, с надеждата да даде гласност на проблема. Според статистиките изключително често такива жени биват подложени на физически, сексуален и вербален тормоз от страна на съпрузите си.

Непълнолетните съпруги, които успяват да избягат, обикновено живеят в изключителна бедност или по лошо... принудени са да проституират, за да се изхранват и попадат в бордеи, в които са подложени на нечуван тормоз.

55-годишният Саид и 8 годишната Рошан в деня на годежа им, Авганистан

14-годишната Азия се грижи за новороденото си бебе, докато до нея си играе двегодишната й дъщеричка