Една от съвременните театрални класики, която бързо успя да се превърне в една от най-провокативните и интересните пиеси за своето време, празнува постановка номер сто в Народния театър Иван Вазов.

Козата или Коя е Силвия като че ли продължава да се играе със същия успех, с какъвто започна. Темата, която Едуард Олби поставя, продължава да привлича повече и повече зрители.

Историята за перфектното семейство, което претърпява своята неизбежна криза, след като той - 50-годишен архитект, се влюбва в коза, си спечели наградата Tony през 2002 година и Pulitzer през 2003 година.

За пиесата Явор Гърдев казва, че е изключително важно тя да се появи в съвременни театрален контекст на страната. Поради няколко причини може би.



Едно от тях остава разбирането на различният, на другият човек, който даже и в 21 век продължава да е отчужден, изолиран и третиран по един по-специален и различен начин.



Именно, че с пиесата си Олби проблематиризира значенията на определенията "различен" и "обикновен" и успява да събуди от сцената зрителите си към едно вътрешно изследване на собствените ни морални устои и разбирания за съвременния свят.

Може би и това е причината пиесата да се задържи на сцената и да продължава да привличи зрителите към залите на Народния театър.

На 16 и 17 октомври празнуваме заедно с екипа на представлението.

Източник: TimeArt.bg