Музикалните фонтани са едно от най-зрелищните изобретения на 20-ти век.

За пръв път идеята да съвмести звук и вода идва на немския инженер Ото Приставик. През далечната 1920 г., в берлински ресторант, той организирал шоу, в чиято програма включил балет под музикално-воден акомпанимент.

От тук нататък по света започнали да се появяват множество "пеещи" и "танцуващи" фонтани.

Дубай не е известен само със своите небостъргачи, но и с удивителните си музикални фонтани, които освен това са и сред най-високите в света. Височината на струята му е 150 метра, което се равнява на пететажна сграда. Фонтанът може да свети в 25 цвята и се захранва от 6600 източника на осветление.

Изключителното съоражение се намира на площада пред небостъргача Бурдж-Халифа.

В течения на деня там звучат както класически произведения, така и композиции на съвременни арабски и световни звезди. Тук можете да чуете Селин Дион, Андреа Бочели и Майкъл Джексън.

Тържественото откриване на фонтана се състоя през 2009 г.. По време на церемонията работеха множество мощни водоносни устройства, който позволиха да се създаде една феерична симбиоза на вода и музика.

Истината е обаче, че хората успяха да видят фонтана в пълния му блясък веднъж. В момента струята му стига максимална височина от 128 м.