Прясно изцеденият сок от моркови с право е наречен от много диетолози и лекари – „естествен балсам за тялото”.

Изключително богат на ценни витамини и минерали, той повишава имунитета, обмяната на веществата и допринася много за поддържането на постоянно тегло. Редовното приемане на прясно изцеден сок от моркови гарантира нормални стойности на холестерола в кръвта. Този ценен продукт е много важен и за бременни кърмачки. Това е и зеленчуковият сок, който първо даваме на малкото бебе.

Морковите, освен много витамини и минерали съдържат съставка, която не се намира в друг зеленчук – daukosterin. Той подобно на ендорфините стимулира центъра на удоволствието в човешкия мозък и често се използва в различните фармацевтични продукти за увеличаване на потентността.

Сокът от моркови подобрява апетита, подпомага храносмилането и премахването на токсините от организма и пречиства кръвта.

Доказано редовното приемане на прясно изцеден сок от моркови подобрява тена на кожата, а също така и състоянието на зъбите.

Влияе укрепващо и на нервната система. При стресова ситуация, чаша прясно изцеден сок от моркови, може да направи чудеса.

Според някои диетолози типичното пожълтяване при прекомерно приемане на сок от моркови се дължи не на самите моркови, а на остър процес на прочистване на черния дроб, където са се натрупали токсини. Според тях промяната в цвета на кожата не се дължи на цвета на сока от моркови, а на неговото въздействие върху вътрешните органи. Ако сте прекалили с количеството на сока, намаляването на консумацията му, може да реши този проблем и постепенно пожълтяването изчезва.

Източник: happy-at-home.com