Автор
Woman.bg

Франкенщайн - един от най-мистичните замъци

Замъкът Франкенщайн се намира близо до град Дармщат, който е на около половин час път от Франкфурт, в област Хесен в Германия, и има световна популярност от едноименния роман на писателката Мери Шели.

Този средновековен немски дворец обаче не е нищо повече от мястото, където популярната писателка Мери Шели, авторка на прословутия едноименен роман, отсяда, за да пренощува.

Докато спи тя сънува своя главен герой, който в последствие решава да нарече Франкенщайн.



Кацнал на живописен хълм, от замъка се открива невероятна панорама към разположената по-долу равнина на река Рейн.

Замъкът Франкенщайн е едно забулено в тайни и мистерии средновековно място.

Планината, върху която е издигнат замъкът се нарича Лангенберг. Първоначално на хълма е построена крепост още през 10-ти век, а настоящият замък е конструиран през 13-ти век.

В края на 1600г. замъкът, който дотогава е служел за резиденция на графове, е изоставен и обречен на разруха.

Дори за известно време е служел за затвор, след което е окончателно изоставен.

Днес са се запазили някои стени, една кула и параклис, за който се говори, че е обитаван от духове.

През 16-ти век лорд на име Конрад Дипел фон Франкенщайн обитавал този легендарен замък.

Историите по повод странния лорд сглобяват цяла една легенда са неспокоен мъж, продал душата си на дявола, за да получи вечен живот. Писателката Мери Шели използвала именно този сценарии като основа на романа си.

Друга легенда гласи, че през 18-ти век в замъка се подвизавал алхимик на име Йохан Конрад Дипел, който бил обвинен, че краде трупове от гробищата, за да прави експерименти с тях.

Днес замъкът Франкенщайн е популярно мядто за разходки, а стръмният път нагоре към двореца е обикнато трасе за колоездачи. В самия замък има приятен расторант, в който често се провеждат сватбени тържества. Риуните на замъка са популярен фон за много готически сцени на филми и фотографии.