Лабораториите, клиниките и научноизследователските центрове понякога могат да бъдат доста скучно място...особено, когато става дума за размяна на партньорите известна с термина "суингинг".

Затова група американски учени взеха радикално решение: да оставят скучната теоретична работа и да се отправят на теренно практическо проучване. В нашия случай поход в сексклубовете на Лас Вегас, предлагащи подобен вид забавления. Само там в естествените условия на страст експертите могат да установят как се повишава равнището на тестостерон.

Изследователската група включвала както мъже, така и жени. Учените взели проби от слюнка преди мъжете да влязат в частните стаи, където гледали и се отдавали на групови плътски наслади. На излизане представителите на силния пол били анкетирани и отново давали проби.

В експеримента участвали 44 мъже. Резултатите показват, че 18 мъже са правили секс, а останалите 26 – само са наблюдавали. Средно равнището на тестостерон се е покачило с 36%, съобщава БГНЕС. При тези, които са правили секс, наличието на хормона в организма се е увеличило със 72%, а при тези, които са гледали - с 11%.

Друга любопитна подробност: възрастта не оказва влияние върху повишаването на тестостерона. Основният извод е, че увеличаването на тестостерона по време на секс се е оказало много по-голямо, отколкото при лабораторните условия. Учените са категорични, че обкръжението и обстановката имат огромно значение, защото оказват силно влияние на резултатите. И това важи за всички секс изследвания.