От почивката си можете да се върнете не само със сувенири, а с нови впечатления и знания относно изкуството.

А посещението на музеи в чужда страна е почти задължителна традиция.

За да не си губите излишно времето сме съставили за вас списък на най-добрите музеи в света – места, от които ще излезете наистина обогатени духовно.

Лувърът – един от най-добрите музеи на Франция



Френската столица е привлекателна не само за модните маниаци и романтичните натури, но и за ценителите на изкуството. Една то причините за това е Лувърът, без който Париж просто не би бил Париж. Музеят е разположен в сградата на старинен кралски дворец, където преди няколко века съдбата на Франция се е решавала чрез интриги и любовни връзки.

Историческите реликви на на страната от всички времена са събрани в този музей, а много от тях са описани в историческите романи за династията на Капетингите. Всеки един френски владетел е внесъл своя дял в богатата колекция от скъпоценни предмети и произведения на изкуството. Затова Лувърът се смята за универсален музей – тук можете да видите антични предмети, картини, скулптури и ексклузивни скъпоценности.

Лувърът е единственият музей, който годишно приема над 8 млн. посетители. Повечето от тях всъщност се събират в залите, заобикалящи „Мона Лиза“. Заради изобилието от посетители пред картината и защитните заграждения ви препоръчваме да разгледате различни репродукции – в самия музей трудно ще успеете да се насладите на миниатюрата отдалече. По-добре посветете времето си на оригиналните статуи на богините Нике и Венера Милоска и платната на Тициан, Гоя, Рафаел и Ботичели – повечето от тях (без Венера) се намират на втория етаж, където е изложена и Джокондата.



Интересна особеност на Лувъра е конната статуя на френския император Людовик ХІV, маркираща виртуалната точка на началото на историческата част на Париж.

Входната такса за музея е 10 евро, за посетители под 18-годишна възраст и студенти до 25 години, обучаващи се в страните от Евросъюза входът е безплатен. В сряда и петък след 18:00 ч. можете да ползвате намаление и да разгледате Лувъра за 6 евро.