Тази невероятна рецепта за крем пита идва директно от един великолепен блог "Хляб и сол" и се приземява в нашия сайт разпръсквайки облак от пудра захар.
Всъщност магьосницата, коята представя рецептата за първи път е дама на име Иляна (блогът й се нарича "Ossigeno"), но я намерихме първо в "Хляб и сол". Така че цитираме и двата източника.
Необходими продукти:
1 пакет- бутер тесто - 400гр
1 и 1/2 л- прясно мляко
2 пакета- пудинг ванилия
150 гр.- царевично нишесте
1 чаена чаша захар
120 гр.- краве масло
1-2 ампули- ванилия
пудра захар за поръсване
Снимки: блог "Хляб и сол"
Начин на приготвяне:
Най-напред се прави кремът.1л.пр.мляко заедно със захарта се загрява в тенджера до завиране.
В отделна купа се разтварят двата пудинга и нишестето с останалите две чаши прясно мляко.
После се изсипват при непрекъснато бъркане към врящото мляко. Бърка се ,докато кремът се сгъсти.
Отстарява се от котлона и към него се добавят нарязаното на парчета масло и ванилиите. Разбърква се ,докато се стопи маслото .
Кремът се покрива със фолио и се оставя да се охлади.
Размразява се бутер тестото и се разточва леко във всички посоки. Разрязва се на две равни половини.
Едната се пече цяла,а другата се нарязва на еднакви парчета и тогава се пече.
Преди да се сложат във фурната се намазват с вода и се надупчват с вилица,за да не се вдигнат много при печенето.
Пекат се в предварително загрята на 180гр.фурна.
В подходяща тава/27см.на 20см./ се слага хартия така ,че да излиза извън нея ,за да се извади после питата по-лесно. Слага се цялата изпечена кора и се изсипва охладеният крем. Разпределя се равномерно навсякъде.
От горе се подрежда нарязаното на парчета бутер тесто.Леко се притискат към крема.
Готовата крем пита се оставя в хладилника да се охлади и стегне за 2,3часа.
После се вади с помощта на хартията и се поръсва обилно с пудра захар.
Реже се на парчета и се сервира.