Вижте единадесет полезни съвета как с малки усилия да имате балансирано и намалено хранене.


1. Скорошно проучване показа, че ако ядете с недоминантната си ръка, ще намалите количеството на храната с 30%, защото се прекъсва заученият навик към устата. Ако сте десничари по принцип, просто вземете приборите в лявата си ръка. Така ще ви е неудобно и странно, което ще забави храненето ви.



2. Прибавете чиа семена към водата си, студения чай или посипете закуската и салатата си. Тридесет грама съдържат в себе си 10 грама фибри и 5 грама протеини. Проучване показва, че семената помагат да ядете по-малко като естествено регулират кръвната захар, което слага спирачки на чувството на глад.



3. Пробвали ли сте трика с дрямката и кафето?
Изпийте чаша кафе 20 минути преди да полегнете за обедна дрямка. Изследване показва, че точно толкова време е нужно на кофеина да започне да действа така, че като се събудите да сте свежи и пълни с енергия.


4. Следвайте правилото 2x2x2.
Яжте два пъти по-често, на половината и дъвчете два пъти по-дълго.

5. Подредете масата едноцветно.
Ако чиниите и купичките, които използвате са същия цвят като този на покривката, ще ядете 5% по-малко отколкото, ако масата ви е аранжирана в контрастиращи цветове.



6. Движете се в ритъм.
Учени установили, че жените са по-мотивирани да тренират, ако слушат музика. Затова слагайте слушалките и да видим колко бързо можете да тичате!



7. Поръчайте салатата си с нарязани на кубчета домати.
Сокът от доматите овкусява салатата, намалявайки нуждата от твърде много дресинг. Уверете се, че поръчвате соса към салатата си отделно, за да можете да контролирате количеството, което ще използвате.



8. Внимавайте за прокрадващата се захар.
Дръжте под око храните, които купувате и имената, под които се крие захарта. Често производителите я добавят в думите, които завършват на „-оза“ като глюкоза, галактоза, малтоза, декстроза, фруктоза и др.



9. Още ли сте гладни след закуската си?

Опитайте да прибавите към пълнозърнестата си храна полезни мазнини. Можете да пробвате с две лъжици орехи или семена, защото те съдържат естествени мазнини.



10. Когато хапвате навън поръчайте първи.
Ако сте първи е по-вероятно да си поръчате нещо по-малко и да не си промените решението, след като и останалите са си поръчали.



11. Захранете тялото си с една чаша вода.
Веднага след като се събудите изпийте чаша вода - 220мл, за да стартирате метаболизма си, тъй като тялото ви се е обезводнило след 6-8 часа сън.