Ежедневно сядаме на масата, за да се нахраним, не пропускаме и празничните трапези. Семейни обеди, вечери с приятели или пиене на чай с приятелки – във всички случаи ни се иска да направим всичко правилно и красиво, за да се чувстват всички комфортно.

Но не е достатъчно само да изненадате гостите си с готварския си талант или да ги разведрите с интересен разговор.

Колкото и да са вкусни и оригинални ястията, те трябва да се сервират правилно и в съответствие с етикета. На някои това им се струва излишна подробност, но все пак тази наука не случайно съществува вече стотици години.

Изкуството да се подрежда трапезата се е оформяло цели хилядолетия, усъвършенствайки се с всяко ново поколение. Днес представлява многообразна и интересна култура на сервиране на масата. Помислете само колко народи има на Земята. А всеки един от тях си има не само своята кухня и своя бит, но и традиции за сервиране на ястията и подреждане на масата. Тази наука може да се изучава до безкрай, преподнасяйки все нови и нови изненади.

Разбира се в тази статия няма да можем да обхванем всичките съществуващи по света традиции и особености. Но ще ви представим поне основните аспекти на правилното сервиране, приети в Европа и в редица страни от други региони.

Простите тайни на сервирането, за които често забравяме

Сервиз за хранене SWING

Първо трябва да поясним, че всяка домакиня сама решава как да си подреди масата. Има редица варианти, които отговарят на общите изисквания. Най-важното е да помните, че това изкуство до голяма степен зависи от вкуса и предпочитанията на човека, който подрежда масата. И не си мислете, че всичко се свежда до финансови възможности. Дори с една съвсем обикновена покривка и хартиени салфетки трапезата може да изглежда красиво и изискано.

Пристъпвайки към сервирането, постарайте се да прецените количеството и типа ястия, да приготвите предварително необходимите съдове и прибори. Например, ако в менюто присъстват ястия, които се ядат с ръце, запасете се с достатъчно салфетки или подгответе купички за изплакване на пръстите.

Подреждайки масата, помислете какви хора ще седнат на нея – близки приятели, колеги, роднини с деца или др. Необходимо е да осигурите комфорт на всеки един от гостите. Ако очаквате да дойдат малки деца, най-вероятно ще трябва да замените вилицата и ножа със супена или десертна лъжица.

Важно е подреждането на масата да отговаря на вида и повода събиране. Ако става дума за делова или официална вечеря, придържайте се към по-сдържан и неутрален стил. Ако пък сте поканили на гости най-вече свои приятели и близки хора, можете да си позволите повече свобода в сервирането и да добавите украшения по свой избор на масата.

Важно е да не забравяте, че всички елементи от подреждането на масата трябва да се съчетават добре не само помежду си, но и с общия интериор на помещението. Класическо решение са прозрачните стъклени чаши и белите чинии, които са универсални. Ако нямате такива, постарайте се да подберете подходящ сервиз от наличните съдове.

Основните елементи от подреждането са покривката, салфетките, съдовете, приборите и различните декорации. За да подредите правилно и бързо всичките предмети, трябва да спазите определена последователност на действията.

Покривката

Покривка за маса FLOWER

Разбира се, като начало трябва да постелите покривката. в магазините ще намерите огромно многообразие от мушами, щамповани с приятни изображения. Мушамата обаче е по-подходяща за ежедневните хранения. Празничната трапеза е по-добре да има за основа платнена покривка. Тя може да бъде шарена, едноцветна или с рисунка по ръба. Изборът зависи от типа събитие, цвета на използвания сервиз и общия интериор. В идеалния случай покривката трябва да се съчетае хармонично с пердетата и облицовката на меките мебели (ако има такива в помещението).

Най-добрият вариант е покривка с едноцветна, желателно светла централна част. Ярките и пъстри покривки не само отвличат вниманието от ястията, но и бързо уморяват очите заради наситеността и контраста на цветовете. Ако пък решите да постелите тъмна покривка, постарайте се да намерите за нея светли съдове. Така масата ще изглежда по-приятно и хармонично.

Покривката с правилен размер трябва да излиза извън плота на масата от всички страни с около 25-30 сантиметра. Ъглите трябва да се разположат така, че да прикриват краката на масата. И най-важното – каквато и покривка да изберете, тя трябва да бъде безупречно чиста и добре изгладена. Ако се притеснявате да не я изцапате, в краен случай можете да я покриете с прозрачна мушама или да подложите под всяка чиния кърпа в подходящ цвят.

Съдовете и приборите

Комплект прибори за хранене

След като постелите покривката, време е да подредите чиниите, чашите и приборите. При това е добре не само да ги измиете и подсушите старателно, но и да ги полирате до блясък. Нужният ефект се постига лесно с многопластови хартиени салфетки или твърди памучни кърпи, които не оставят влакна.

Почистете приборите още в навечерието на трапезата – по тях не трябва да има петна и изсъхнали следи от вода. За стъклените чаши това е особено недопустимо – всичките трябва да бъдат идеално прозрачни.

След като почистите добре съдовете и приборите, време е да ги подредите:

1. Чинията за предястия (тази със среден размер) се оставя на около 2 см. от ръба на масата точно срещу стола на очаквания гост.
2. Вляво от нея (на разстояние 5-15 см.) се слага чиния за хляба. Този елемент може да бъде пропуснат на домашната, а понякога и на официалната трапеза.
3. Ако са предвидени няколко ястия, под чинията за предястия се слага друга чиния.

Комбиниран сервиз RUBY

Докато тече обядът/вечерята, чиниите трябва да се сменят своевременно в зависимост от сервираните ястия.

Следват приборите. Ножът и супената лъжица винаги се слагат отдясно, а вилицата – отляво. Десертната лъжица се оставя зад чинията, дръжката трябва да сочи надясно. При това е необходимо да имате предвид, че според правилата човек ползва приборите в реда, в който са поставени, започвайки от най-външните. Разстоянието между близкостоящите прибори (както и между приборите и чинията) трябва да е 0.5 – 1 см.

Различните чаши също са предвидени само за един тип напитка. Чашата за вино се слага отдясно, а чашата за вода – отляво. Най-често стоят на една линия, но ако има и други чаши, подреждането в линия не е уместно. При пълно сервиране съдовете за напитките се строяват в два реда.

Салфетките

Салфетки Spizy

Този аспект от подреждането на масата заслужава отделна подробна статия. Тук обаче ще ви представим няколко основни правила. Този важен атрибут присъства на всяка една трапеза, без изключения. За важни тържества най-често се използват платнени (ленени или памучни) кърпи, но понякога те могат да се заменят и със салфетки за еднократна употреба. Красиво сгъната салфетка се поставя в чинията за предястия на всеки гост. Ако ползвате хартиени салфетки, можете да ги подпъхнете под десния ръб на чинията.

Подреждане на съдовете с подправки

Съдовете с подправки се подреждат накрая. Слагат се в средната част на масата на специални подставки. Задължително трябва да има сол, пипер, горчица, оцет, олио, а при нужда и други подправки (в зависимост от менюто).

Как се декорира празнична и ежедневна трапеза

Сервиз за кафе EMOTION

Основното украшение на всяка една трапеза разбира се трябва да бъдат цветята. Те радват окото и се харесват почти на всички. При това обаче, използвайки букети за декорацията, имайте предвид няколко неща:

1. Най-важното – уверете се, че нито един от поканените гости няма алергия към използваните от вас растения.

2. Не използвайте за декорация цветя с твърде силен аромат. Смесвайки се с миризмата на ястията, той може да стане неприятен за гостите.

3. Поставете вазата на известно разстояние от ястията и приборите, за де могат да попаднат падналите листа и прашецът в храната.

Освен с букети можете да украсите трапезата и със статуетки, разнообразни фигурки и сувенири. Ако поводът за събирането е празничен, можете да използвате тематични атрибути. Например на Нова година или Коледа да направите красива композиция от свещи, елхови клонки и играчки за елха. За сватба пък е подходящо да ползвате фигурки във вид на гълъби, младоженци и цветя. За детски рожден ден можете да украсите масата с ярки цветове и любими персонажи на рожденика. За служебни тържества ползвайте предмети, асоцииращи се с професионалната дейност. Във всички случаи имайте чувство за мярка. И още едно правило – каквото и украшение да изберете, той трябва да стои на такава височина, че гостите да се виждат спокойно един друг.

Сервиз за кафе или хранене MANILA



Две думи за етикета

Постарайте се да създадете комфортни условия за всеки един от гостите. Домакинята може да предложи на всички точно определени места или пък да им позволи да си ги изберат самостоятелно.

Знак за приключване на трапезата може да е оставената от домакинята платнена салфетка на масата. Във всички останали случаи нито гостите, нито домакините не могат да си позволят да оставят кърпата на масата – тя задължително се оставя на стола при ставане.

Канейки гости, домакинята трябва да се погрижи в менюто да има ястия за всички. Ако поради някаква причина даден човек не яде определен продукт, важно е той да бъде заменен навреме с друг.

Весели изкарване и добър апетит!