Консумирането на риба удължава живота поне с две години.Това установиха американски учени.

Възрастните хора, които имат високи нива в кръвта на омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибата и морските дарове, намаляват риска от преждевременна смърт с 25%.

Учените открили още, че рискът от смърт от сърдечно заболяване намалява с една трета в сравнение с възрастните хора, които имат по-ниски нива в кръвта на мастни киселини.



Изследователите от Харвардското училище по обществено здраве и Вашингтонския университет установиха, че хората на 65-годишна възраст с най-високи нива в кръвта на мастни киселини живеят средно с 2,2 години повече от хората с най-ниски нива, съобщи БГНЕС.

"Макар приемането на риба от дълго време да се смята за част от здравословната диета, малко са изследванията на връзката между нивата на омега-3 в кръвта и смъртността при възрастните хора. Нашето откритие потвърждава важността на адекватни нива на омега-3 в кръвта за сърдечносъдовото здраве и показва, че по-късно в живота ползотворното въздействие може да увеличи оставащите години живот", заяви ръководителят на изследването доцент Дариуш Модафариан от факултета по епидемиология към университета.



Рибата осигурява омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за развитието на мозъка и се смята, че намаляват възпалителните процеси в мозъка, сърдечносъдовата система и в други клетки. Предишни изследвания установиха, че рибата намалява опасността от смърт от сърдечни заболявания.