Никой не може вместо вас да отиде на тренировка във фитнеса, да си купи плодове и зеленчуци вместо баничка или пък да прочете книга по вашата специалност, забравяйки за вечерния сериал.

Това са ваши лични решения, касаещи само вас. Но какво да правите, ако нямате воля да се накарате да направите нещо полезно?

Всъщност не се иска много за това – просто напънете мускулите малко повече, за да... повишите силата на волята си. Риз Хан от Националния университет на Сингапур е провел не много хуманен, но пък много интересен експеримент, описан от The Daily Mail.

Участниците в опита трябвало да държат в ръцете си в кофа с ледена вода толкова дълго, колкото могат, да ядат здравословна, но ужасна на вкус храна и да посетят местните кафенета, поръчвайки си нещо полезно, а не съблазнителен десерт. При изпълнение на задачите хората трябвало да напрягат определени групи мускули – да стискат юмруци, да пренасят тежестта на тялото си на пръстите на краката (в седнало положение) или пък да стискат силно перо между показалеца и палеца.

Всяко едно от тези упражнения е разработено по такъв начин, че участниците да се държат така, сякаш се опитват да се сдържат за нещо. Резултатите показват, че напрежението в мускулите повишава шансовете да се изпълни задачата. За сравнение в експеримента е участвала и контролна група хора, които не са правили въпросните упражнения.

Друго проучване, проведено от Рон Фридман и Андрю Елиът от Университета Рочестър (САЩ) показало, че участниците в експеримента решавали два пъти по-бързо сложни анаграми, ако ръцете им са скръстени на гърдите или опрени в бедрата.

Така че следващия път, когато усетите, че губите воля за нещо, стиснете юмруци, напрегнете мускулите на бицепса или стиснете силно палеца и показалеца – решимостта ви ще се върне веднага!