Известно е, че пиенето по време на бременността поставя плода на риск от редица аномалии в развитието, наречени зародишен алкохолен синдром. Британски учени обаче съветват бременните жени да пият поне две чаши вино на седмица.

Малко количество алкохол не вреди нито на майката, нито на бебето, твърдят те. Факт е дори, че в последните месеци е по-добре да глътнете едно - две питиета, защото бебето в утробата се успокоява и спира да рита.

Въпреки официалните препоръки, че е добре да избягвате спиртните напитки, изследванията показват, че малки количества вино не влияят отрицателно върху развитието на плода, пише БГНЕС.

В проучването участвали 11 000 майки и децата им, които били на възраст до 6-7 годинки. Жените, които пиели без страх по 175 милилитра вино, докато били бременни, не са засегнали нито интелектуалното, нито поведенческото развитие на децата си.

Дори тестовете по математика, на които били подложени малките, показват, че тези, чиито майки опитвали вино или бира докато ги износвали, показват по-добри резултати в решаването на различни задачи.