Ето и комбинацията от думи, на която ще попадаш доволно често тези дни: Великден наближава.

Колкото и късно да е празникът тази година, времето си прави каквото умее най-добре. Да минава. И съвсем логично след по-малко от три седмици ще се засуетим около брашна, бои и фурни.

А досами Великден с тихи, но уверени стъпки се промъква и Гергьовден.

И колкото последното да не е точно най-природното, за което можеш да се сетиш, кажи честно, не обичаш ли крехко агнешко?

Ако си от онези хора, които много държат да знаят откъде идва храната им, съвсем не само защото уважават здравето си. Ами уважават и природата, и баланса. Затова биха се зарадвали на идеята, която ентусиастите от farmhopping ни предлагат: домашно отгледано агне или яре. Благодарение на платформата за подкрепа на малки устойчиви ферми повече хора ще могат да се възползват от доброто предложение.

А то идва от ферма „Перун“, сгушена в подножието на Пирин, до Кресна. Посветена е на мисията да опази застрашените породи домашни животни. Добрите хора там отглеждат каракачански овце и дългокосмеси кози, старателно охранявани от пастирски кучета, пак каракачанки.

Ако ти се струва абстрактно хем да подкрепиш опазването на породите, хем да заявиш техен представител, знай, че всичко си е съвсем естествено.

За да просъществува породата, трябва да се кръстосват най-добрите мъжки и женски, тези с най-характерните белези. Малките, които не отговарят на критериите, не се допускат за разплод. Следователно, използват се за други цели. Някои от тях ще съвпаднат и с твоите лични такива.

Можеш да избираш между цяло и половин агне или яре, а цената на килограм излиза около 8 лв., което, ще се съгласиш, за наистина чисто, супер прясно и вкусно месо си е просто нищо.

Офертите са ето тук: www.farmhopping.com/bg/farms/view/2/

Дори да не си харесаш от тях, виж фермите на сайта и ги подкрепи. Смисъл има.