Автор
Woman.bg

Любка Панайотова: успяваме да се забавляваме докато работим

От елегантната Коко Шанел до управителя на най-голямата фабрика за рециклирана хартия в Китай, жените на ръководни позиции винаги са будили интерес у всички нас.

Дали от чисто любопитство, липса на въображение или опит, много хора се питат, „как го постигат”. За отговор на този въпрос се обърнахме към една българка с 12-годишен опит в предприемачеството – Любка Панайотова.

Тя стартира свой собствен бизнес през 2001 г. като представител на AVON. С годините упорита работа бележи успех след успех и днес Любка е широко усмихната, спокойна и уверена дама. Не се притеснява за утрешния ден, защото времето и усилията, които е положила да се развива в сферата на директните продажби, й носят сигурност. Преди да замине на екскурзия до Барселона, която е спечелила за високите си търговски постижения в AVON, тя се срещна с екипа ни, за да ни разкаже повече за пътя към успеха, силата на вярата и екипната работа.

Любка, здравей. Представи се с няколко думи. Вече сме наистина впечатлени от визитката ти, но бихме искали да разберем колко голям е твоят бизнес.

Здравейте! Като Лидер на екип в AVON аз работя с 30 координатори и 440 представители. Това са хора, с които ме свързва не само работата, но и приятелските отношения, които завързваме. Все пак, ние сме екип и изкарваме много време заедно. Страхотно е, че успяваме да се забавляваме докато работим, иначе нямаше да ни бъде толкова приятно. А и всички теории за Управление на Човешките ресурси се обединяват около становището, че колкото повече удоволствие ти носи работата, толкова по-ефективен и успешен си в нея. Затова ние в AVON се забавляваме много докато печелим от бизнеса си.

Като част от търговската структура на AVON от повече от 10 години, ти си преминала през много професионални нива, развивала си се и си постигнала истински личен и бизнес успех. Разкажи ни за опита си в компанията.

Започнах работа в AVON още през 2001 г. Минах през различни етапи и развивах уменията си. AVON ми даде много, инвестира усилия и време в мен. Смело мога да кажа, че днес аз също съм човек, който полага усилия в развитието на новите хора в екипа на компанията.

Какво те мотивира да работиш с толкова много желание и страст?

Гордея се, че съм част от компания, която дарява красота и самочувствие на жените. AVON дава възможност на всяка жена да бъде финансово независима. Това е основната ми мотивация. Освен това, с благотворителните кампании на AVON ние, хората, които изграждат търговската структура на AVON, имаме уникалната възможност да спасяваме животи благодарение на продажбата на продукти от розовата или синя серии. Какъв по-мощен мотив от това да правиш бизнес в името на добрите каузи?

През годините си преминала много обучения. Кое е най-важното, което научи в AVON?

Аз съм пример за дама, която е успяла да се научи как се прави бизнес. Благодарение на многото обучения през годините, аз разбрах как да комуникирам с клиентите, как да разбирам от какво имат нужда и как да им го предложа. Основна движеща философия за мен е да бъда полезна на хората. Стремя се да им предлагам неща, които ще им бъдат наистина полезни. Сега се опитвам да предам своите опит и познания на хората, с които работя. Може би това е най-важното за мен в момента. Така, ръка за ръка, заедно с представителите от екипа ми, работим за постигането на техните цели и вървим към постигането на техните мечти.

Можеш ли да бъдеш по-конкретна. Как работите за постигането на поставените цели?

Бих могла да дам пример със самата себе си. Когато започнах работа като Координатор, всяка година на Търговските конференции на AVON се подаряваше по една кола, на лотариен принцип, на един от най-успешните Координатори. Аз всяка година мечтаех да я спечеля. Но това не се случи. След 3 години реших, че трябва да си работя сама за тази кола. Със спестената комисионна за 1 година аз наистина си купих мечтаната кола. Не след дълго я смених и сега карам чисто нова кола, която изплащам, без да лишавам себе си и семейството си от нищо. Това е един обикновен пример за това, че мечтите могат да се сбъдват. Трябва само да знаеш какво искаш. Благодарение на AVON добих увереност в своите възможности. И това си личи! Вкъщи съпругът ми също ме подкрепя и споделя моите успехи.

Няма ли конкуренция между представителите? Как успяваш да запазиш екипния дух?

Няма място за конкуренция. Има работа за всички. Те знаят, че могат да разчитат на мен във всеки един момент, че мога да бъда до тях на всяка тяхна среща, да дам своята обратна връзка и да намерим насоки за тяхното успешно развитие. Разбира се, когато се справят добре, получават поздравления, защото както казах – техният успех е и мой успех.