Лавинообразната популярност, която напоследък придоби сушито доведе до това, че на всеки ъгъл вече можем да открием ресторант, в който се предлага японското ястие.
Без съмнение сушито, предлагано навсякъде по света, доста се е видоизменило от първообраза си. Именно този факт е решило да пародира литовското арт студио Clinic 212 с проекта си Eastern European Sushi (Източноевропейско Суши). Идеята е реализирана е под формата на книга и уебсайт.
В ръцете на авторите на проекта сушито завива в наистина непознати досега посоки.
Вместо сурова или пушена риба те са използвали сланина, херинга, цаца, пилешки гърди, варено свинско месо, вместо скариди - колбаси и сирене, вместо ориз – картофи, тесто, желе, яйце, зелен лук, варени зеленчуци и още много други съставки, нехарактерни за японската кухня.
„Сосовете“ към ястията също са любопитни и необичайни. Естествено нито един от тях не е уасаби или соев сос. Те са кетчуп, майонеза, домашно приготвен сос или пък чай.
Би ни било доста любопитно да видим как японец хапва краставица увита в кренвирш или пък кюфтета с картофено пюре и репички.
Вместо това обаче ви предлагаме отново да се посмеем заедно на популярната преди време снимка на "пернишко суши", която обиколи социалните мрежи:
"Пернишко суши": лозови сърми с луканка