Тънката коса е трудна за поддържане - няма обем, бързо се омазнява.Тя трудно се поддава на обработка - много трябва да се внимава с боядисването, а къдренето често е несполучливо.

В повечето случаи, притежателките на тънка коса се боядисват, къдрят или си правят кичури, за да изглежда косата по-обемна.

Третирането на косата дава малко повече обем, защото косъмът става порест и увеличава обема си след химическа обработка. Най-добре е косата да се просветлява, или да се правят кичури, тогава косата изглежда по-гъста.

Четете още: Страхотна сплетена прическа

Едно от най-важните неща за поддържане на тънката коса е шампоанът - той трябва да се измива добре, но да не е прекалено агресивен към косъма. Също така трябва да придава обем - в никакъв случай да не се ползват шампоани 2 в 1 - съдържащи балсам - те ще утежнят косъма и ще лишат косата от обем.

Използвайте пяна за стилизиране, като я нанасяте в корените. Пяната трябва да се поставя много икономично, съвсем по малко и то само в корените, ако се сложи по краищата прическата увисва. След това косата се изсушава с наведена надолу глава, за да се получи повече обем.

Избягвайте продуктите за блясък, тъй като те съдържат предимно силикон, който ще утежни косата.

Добре е да се ползват билки за подобряване състоянието на косата - много добре се отразява отвара от дъбови кори - сваряват се като чай, след което се прецеждат и отварата се съхранява в буркан в хладилника. Всеки ден се затопля малко количество от отварата и с нея се мажат (леко без втриване) с памучен тампон корените на косата. Тази отвара само след три седмици редовно ползване намалява омазняването на косата и тя става по-обемна.

Четете още: Грешки при грижата за косата