Често бъдещи и настоящи младоженци си задават въпроса „Нужна ли ни е сватбена агенция, за да организираме сватбата си?”

Решението е индивидуално и всеки сам преценява, в зависимост от изискванията и наличния бюджет.

В следващите няколко реда ще имам удоволствието да споделя с бъдещите младоженци част от скромния си опит в бранша, както да проследим заедно най-новите световни тенденции в организирането и визията на сватбата. Не на последно място ще се насладим на множество красиви сватбени аксесоари, които могат да придадат допълнителен блясък на едно от най-значимите събития в живота на всеки.

Но нека се върнем към днешната тема...

Като за начало, сватбената агенция има опит, който вие едва ли бихте притежавали, имайки предвид, че организирате подобно изключително сериозно събитие за първи път. Сватбеният агент ще ви консултира по най-рационалния начин за всичко необходимо. От най-дребните до най-съществените детайли – коя е най-подходящата локация за провеждане на тържеството в зависимост от сезона, менюто и обслужването? Какъв вид да са сватбените покани и кога да се изпратят на гостите? Как да се разположат масите и гостите на тях, какви цветя да изберете за аранжировката и редица други подробности, които едва ли сте се сещали, че съществуват за подготовката и осъществяването на една сватба.

И все пак... ако решите да не наемате сватбена агенция, съм ви подготвила няколко практични съвета, които ще ви помогнат да се справите по-лесно с цялостната подготовка на вашата така мечтана сватба...



Съвет номер ЕДНО:

Въпреки че сватбата е събитие, което се случва веднъж в живота (или поне така казват хората) и не би трябвало да пестим средства, икономическата ситуация у нас налага, като за начало, да определим бюджета, с който ще разполагаме.

Независимо дали вие, или родителите осигуряват средствата, добре е да се помисли за всеки един малък и по-сериозен детайл, защото понякога дребните детайли също струват не малко пари. Доста често се случва младоженците да са смятали храната, алкохола, ди джей, фотограф, видео заснемане, декорация и това е всичко, а в последната седмица се сещат, че всъщност трябва да се наеме кола, да се осигурят бутониери , шаферски и булчински букети, кошнички, чаши за шампанско и свещи нужни за църковния ритуал и др. При подобна ситуация какво се случва ли?

Ненадейно се появяват едни нови непредвидени разходи в порядъка на 10-20% от цялата сума, която до този момент сте отделили.



Съвет номер ДВЕ:

След като вече сте начертали схемата относно бюджета, следва да направите списъка с гости, които бихте искали да поканите. За целта е нужно да определите средно какъв би бил куверта на човек. Кувертите за храна в София, в зависимост от мястото, на което се спрете, варират между 35-120 лв. Колкото е по-елитно мястото, толкова по-скъп е кувертът.

В провинцията, естествено, може да попаднете и на места, където предлагат доста по-евтини оферти. Например в порядъка на 25-45 лв.
След като направите списъка с гости - роднини и приятели, моят съвет е: Поканете само хора, които са ви приятни и такива които обичате и уважавате! Не се съобразявайте с традиционните разбирания за присъствие на роднини до девето коляно или просто далечни познати! Това е вашият ден и не искате някой да ви разваля настроението, нали?



Съвет номер ТРИ:

Изберете най-подходящото място за вашата сватба... В зависимост от сезона, празненството може да е на открито сред природата или традиционно в зали и ресторанти. Имате няколко стандартни опции що се отнася до Българските дестинации. Това са ресторант, зала за събития, зала в някой от хотелите, красива градина или брега на някой морски плаж... Ако изберете опцията вашата сватба да е на открито, имайте предвид, че метеорологичните условия винаги могат да ви изненадат. Поемайки този риск, може да се окажете изключително неподготвени. В такъв случай, е добре да имате резервен вариант в близост до отреденото за целта място. Ако пък нямате такъв, е добре да се подсигурите с шатри. Вече се предлагат от доста рентал фирми, има голямо разнообразие относно вида и цената. Дори и да сте избрали дата, която е в разгара на лятото и времето се очертава да е слънчево и подходящо за външни мероприятия, ние пак препоръчваме да наемете шатра, облечена в бели воали. Тя предпазва гостите ви от вредните слънчеви лъчи и ги защитава от изгаряния, както и последвало лошо настроение. Осигурявайки спокойствие и уют на всички в така мечтания от вас ден, вие ще допринесете и за страхотната атмосфера на събитието. В същото време споменатите вече шатри могат да поемат различни варианти на декорация, което ще подчертае още повече оригиналната и нестандартна визия на вашата сватба.



В следващото издания на рубриката очаквайте още няколко полезни съвета свързани с организацията и подготовката на сватбения ден.

За още интересни идеи и съвети посетете сайта на Сватбена агенция Royal Style Weddings