В продължение на десетилетия някои храни се смятат за вредни, но всъщност се оказа, че са полезни за здравето.
Експерти от университета в Минесота установиха някои основни групи храни, които не са толкова вредни, колкото се смята. На първо място това са глутена и пшеницата, съобщава БГНЕС. Те са заклети врагове на всяка диета, но са от жизненоважно значение за намаляване на риска от диабет, сърдечни заболявания, рак и затлъстяване.
Четете още: Липсва ли ви Витамин D?
Яйцата също не заслужават лошата си репутация, която имат, заради високите си нива на холестерол. Въпреки това редица изследвания не успяха да докажат връзката им със сърдечните болести. Картофите - за тях се предполага, че повишават нивото на кръвната захар и водят до затлъстяване. Изследване на Харвардския университет потвърди, че варените картофи са източник на калий, витамин С и фибри.
Неприязънта към плодовете, заради високото им съдържание на въглехидрати също не е основателна. Соевите зърна не са опасни за хората, а по-скоро са полезни. Много от мъжете и жените се страхуват да пият алкохол, но разумните количества намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
Четете още: Коя е най-лошата храна в Америка?