Сладолед „Леден банан“
Продукти:
150 гр шоколад на парченца, 2 банана, ядки
Начин на приготвяне:
Бананите се нарязват на шест парчета по диагонал и се нанизват на дървени клечки.
Можете да използвате и шишчета като намалите дължината им. Замразяват се във фризера за половин час.
Шоколадът се разтопява на водна баня, след това бананите се овалват в него и в ядките. Връщат се в хладилника до замръзване.
Четете още: Урааа… Създадоха здравословен шоколад
Мелба с праскови, малини и домашен сладолед
Продукти:
4 праскови, 1 ч. ч. малини, 1/2 ч. ч. захар: за сладоледа: 500 мл прясно мляко, 200 гр течна сметана, 150 гр захар
Начин на приготвяне:
Млякото се сварява и се прибавя захарта. Сместа се връща на котлона, без да кипва. Бърка се непрекъснато, докато леко се сгъсти. Сметаната се разбива на сняг и към нея се прибавя охладената млечна смес. Слага се във фризер и на всеки 30 минути се разбърква до готовност. Малините и захарта се пасират, докато се получи сироп.
Прасковите се обелват и се нарязват на четвъртинки. В десертна купичка се слагат 1-2 топки сладолед, прибавят се 2-3 парчета праскови, залива се с малинов сироп и се сервира.