Няколко пъти се случи през последните 2 седмици, минаващи покрай мен познати да се спират (уж случайно), за да ми разкажат някой свой сън. Сюжетите, които чух бяха крайно различни, но завършващата реплика на „авторите” - като излята по калъп: „Можеш ли да ми кажеш нещо за мен?”

Психологията много отдавна се занимава със сънищата и прави опит за тяхното тълкуване. Въпреки това, сънят е една доста неопозната територия от човешката психика. Сънищата не са математика или поне все още не е открит техният код въпреки универсалността на някои от символите (архетипове).

Едно е ясно обаче: сън никога не се тълкува извън контекста на самата личност и нейният житейски сценарий. Ето защо насочих тези почти непознати за мен хора да се консултират със съновника. Шегувам се:) Е, все пак, ако се бях подхлъзнала да интерпретирам сънищата им, щеше да е точно толкова „професионално” колкото, ако бяха отворили онлайн съновник.

Имам приятелка, която чинно ме информира за всеки свой сън и очаква от мен да „разкостя” нейната душа. Също очаква да и подскажа какво се случва към настоящия момент в живота и, както и накъде е тръгнал да върви тоз' неин невървежен живот. Често я разочаровам. Не се справям с амбициозната задача. Това с тълкуването на сънищата е висш пилотаж според мен.

Познавам обаче хора, които успяват без професионална помощ да се ориентират като по карта в собствените си сънища. Те всички имат една обща характеристика: високо осъзнати са и имат дълбоко ниво на самопознание. Те не очакват сънищата да интерпретират живота им. Вместо това техният живот прави анализ на сънищата им. Вероятно сънят е най-истинният и творчески акт при човек, защото изчиства „замърсяванията” и ограниченията на съзнателното мислене. Не случайно много велики хора са получавали вдъхновение, отговори и напътствия по време на сън.

Безспорно сънищата са изключително важен несъзнателен инструмент за самопознание. Но все пак са само инструмент. Ако разчитаме единствено на тях за „попътни знаци”, съвети или, за да ни разкрият що за хора сме и какво означава поведението ни в реалността, обричаме съзнанието си и неговата трансформираща сила на вечна анестезия…т.е. на безпомощност. Затова: Опитвайте да сте "събудени", когато не спите! Пробуждайте се по-често докато мислите, говорите и действате. Тогава и сънищата ви (когато сънят е изключил съзнанието), ще станат по-разбираеми и насочващи.