Кой командва в леглото? Традиционните патриархални правила не дават на жената водещата роля, но съвременните социологични проучвания показват недвусмислено, че именно слабият пол командва в спалнята. Но как?

Дами канят

Днешните жени изразяват по-охотно себе си както във връзките си, така и в секса. Около 76 % от анкетираните дами са заявили, че не се притесняват да кажат на партньора какво искат от него в леглото. Ако преди само 25 % от жените прибягваха в секса до ролеви игри, то сега цифрата е нараснала до 75 %. Това разбира се не е обусловено от „борба за власт“ и смяна на ролите в леглото.

За една жена да стане лидер в секса не е същото като да стане жена-президент или жена-космонавт. Природата на женската сексуалност е твърде специфична, за да я променяме насила. Какво определя лидерството в интимните отношения и има ли общ за всички подход в тази деликатна сфера?

Първо – не се стремете към водеща роля в секса, ако нямате склонност към това. Понякога съветите в стил „бъдете по-инициативни, нахвърлете се сами на мъжа“ могат да нарушат вече съществуващия баланс. Неестественото поведение не може да достави удоволствие на нито един от партньорите – нито на неопитния инициатор, нито на почувствалия фалша партньор. Бъдете лидер в секса, само когато наистина го искате и се чувствате нормално в тази роля.

„Искам“ обаче не винаги означава „мога“. Натрапените ни стереотипи относно ролята на жената в секса ни пречат да проявим инициатива и да заемем водещата роля в акта. Страхът от сексуална активност се корени още в годините на съзряване и първите сексуални опити. Ако тогава не сте успели да преодолеете бариерите си или сте се сблъскали с неприятности, табутата ще продължат да ви пречат да се отпуснете. Ще бъдете сковани от стотици малки предразсъдъци, както Гъливер е бил прикован към земята от стотици тънки лилипутски въженца. Ако искате да се освободите, ще трябва да уточните и „скъсате“ поотделно всяко едно свое табу, дори и най-малките.

Четете още: Съществува ли: Любов от първо подушване


Плахи опити

„Не съм достатъчно привлекателна“ - това е широко разпространен начин за бягство от собственото желание за активност в леглото. Никой няма претенции към едно пасивно „дърво“, можете да скриете недостатъците на външността си, целулита и т.н. Всъщност представата, че на „секс-сцената“ излизат само красавици и секс-бомби е много далечна от реалността. Специалистите потвърждават обаче, че абсолютно всички се замислят как изглеждат по време на секс. Няма да можете да се отървете напълно от тези мисли, така че не им обръщайте прекалено много внимание. Те известно време ще ви спохождат – но апетитът идва с яденето. Практиката ще разсее съмненията ви и ще ви покаже, че всичко си е в реда на нещата.

„Не обичам това“ е друго често срещано извинение. Ако искате да постигнете хармония, определете какво точно ви ограничава. Може проблемът отново да е в минал неуспех – запознали сте се с някаква сексуална практика, когато не сте били готови за нея или ви е уплашила. Отвращението към оралния секс например може да е резултат на гнусливост, но може и да е причинено от неприятни преживявания от миналото – твърде голям8малък пенис или лоша миризма. Добре е да си припомните този епизод от живота си и да сравните настоящите си усещания със старите си страхове.

„Страх ме е, че няма да се справя“. Причина за този пораженчески подход е тази, че не придавате важност на желанията си. Ако се ръководим изцяло от предпочитанията си, няма начин да сгрешим. Само когато ни се струва, че „трябва“ да изберем нещо, възниква и необходимостта да го направим „правилно“. Инициативността в леглото е по-скоро процес на самоопознаване, отколкото роля, която да изиграете убедително. Разкривайки себе си, пробваме какво ни харесва и какво не, кое ни дава противоречиви усещания. Отначало може да ви е малко трудно да излезете от зоната си на комфорт. Но дори ако не усетите в себе си вдъхновение за креватни рекорди, направените стъпки ще дадат резултат:

1. Ще започнете да разбирате по-добре истинските си желания и да ги задоволявате;

2. Напредвайки с разумно темпо към новите усещания, ще направите сексуалния си живот по-интересен и богат.

След премахване на табутата може да почувствате и страх да поемете отговорността за това, което се случва в спалнята ви. Ограниченията ни притискат, но при това ни освобождават от отговорност и ни позволяват да прехвърлим всичките си претенции върху мъжа. А сексът е свързан с много предразсъдъци. Допреди броени десетилетия беше прието жените да се смятат за обект на мъжката наслада, сега психолозите ни съветват да бъдем по-смели. Всичко това са крайности. Зрялата личност се отличава от „потребителя“ по степента на отговорност, която поема за действията и чувствата си. Ние носим тази отговорност и е важно да проявяваме инициатива. Трябва да се учим да се вслушваме в себе си и желанията си, така вътрешната ни свобода и самооценката ни ще ни позволят да правим това, което ни се прави, да доставяме удоволствие и да го получаваме в отговор.

Четете още: 7 тъпи начина да прелъстите мъж


Особености на женския лов

Желанието за водеща роля в секса на практика е желание да покажете на партньора какво искате вие, тук и сега. На практика няма смяна на ролите. Инициативата на слабия пол се отличава от мъжката по това, че жената въпреки всичко си остава „приемаща страна“, дори устройството на половите й органи е показателен пример за това. Но „поканата“ може да бъде както пасивна, така и активна. Женската инициатива е умението ад се покаже истинска страст, а не просто да се даде „позволение за секс“.

Някои хора страдат от убеждението, че сексът е нещо като валута, с която в едни ситуации плащаме дълговете си, а в други – сме принудени да „работим“. Тези мисли пречат на разкрепостяването. Ако изпитвате страх от това да не получите секс или пък от друга страна имате възможността да манипулирате с него, трудно ще изградите доверие във връзката. Може да почувствате сексуалността си, но така и да не успеете да се разкриете пред партньора. Способността да се наслаждаваме безогледно на секса ни прави наистина свободни и независими, позволява ни да насочваме и водим партньора. Когато мъжът усети това умение у партньорката, на него му е много по-лесно да я следва. Основният мъжки закон в леглото е „Възбуждам се, когато ти се възбуждаш“.

Четете още: Най-добрите изказвания на Саманта Джоунс за секса

Яснота и прозрачност

Всеки проявява индивидуално инициативата и лидерските си умения в леглото. Жестокостта, доминирането и условната смяна на ролите не се забраняват, ако мъжът няма нищо против. Но в рамките на общоприетото правилата не са толкова строги и може да се объркате какво да правите и какво не, особено ако пробвате нови неща. За да ви разберат, изразявайте се по-просто и ясно, с думи, които предават точно настоящите ви желания. Например „Скъпи, днес се чувствам много разпусната. Не знам защо, но ми се иска да те пипам“.

Корекции на грешките

Да бъдете отговорни за случващото се в леглото ви означава и да разбирате какви са последствията от решенията и действията ви. Ако в преди три години категорично сте избутали ръката му от клитора си по време на секс, не разчитайте той да посегне пак ад ви докосне там просто така. Променяйте ситуацията постепенно, бъдете стратег. Дайте и на себе си, и на партньора време да проверите дали наистина се променяте към по-добро.

Човек се учи цял живот!

Много неща в живота правим „за бройката“ или по навик. Същото е и в сферата на секса. Това обаче води до проблеми с проявяването на желания, скучен интимен живот и неспособност да вземем в нежните си женски ръце юздите на сексуалната власт. Пробвайте следното – пуснете си хубав еротичен филм (важно е актьорите наистина да умеят да се наслаждават на процеса) и активирайте фантазията си. Вслушвайте се в усещанията си, пробвайте да уловите и оцените вътрешното си състояние в различни моменти. После ги пробвайте на практика.

Четете още: Създадоха фоторобот на идеалната мацка за онлайн запознанства (вижте снимка)