Да, гримовете ни карат да изглеждаме и да се чувстваме по-красиви и уверени, но е редно да сме запознати с някои често срещани в тях съставки (консерванти и синтетични аромати), които могат да причинят алергични реакции.

Симптоми на алергия от очен грим

Алергията, причинена от гримове за очи може да се асоциира с други алергични състояния като атопична екзема и дерматит, или дори като силна настинка (Знаете как очите ви едва се държат притворени от запушен нос и главоболие).

Но как всъщност можете да различите алергията от грим от горе посочените състояния? Ето някои основни симптоми.

На първо място това е инфекция на конюктивата. Тази инфекция причинява уголемяване на кръвоносните съдове в конюктивата. А резултатът е неприятно зачервяване на очите, което може да варира от леко зачервяване до очен кръвоизлив.

Съставки в гримовете, които могат да причинят алергия

Добре е да сте запознати с основните причинители на алергии, които намират място в състава на масовата козметика, която всички ние използваме.

Масло от карите (шеа)

Едва ли сте се сетили първо за „добричкото“ масло от ядката на дървото шеа. Но то може да се окаже изключително агресивно, ако сте алергични към ядки. Дерматолозите съветват хората с доказана алергия към ядки да избягват съставки и като какаово масло.

Триклосан

Заради сезона на настинките обикновено мием ръцете си по-често, а това може да доведе до изприщване и прекомерно изсушаване на кожата, следствие действието на съставките в сапуна за ръце. Ако усетите, че нещата не вървят на добре с личната хигиена и състоянието на ръцете, се зачитайте в съставките на измивните продукти, които купувате и избягвайте такива със съдържание на триклосан.

Парабени

Не е тайна вече за никого, че е по-добре да се стои далеч от консерванти в козметиката като парабени. Те са едни от основните и най-агресивни причинители на алергични реакции. Производителите обикновено влагат парабени под формата и наименованието на benzyl, propyl, methyl, поради простата причина, че са много евтини.

Фталати (Phthalates)

Още срещани като dinbututyl phthlate, тези съставки са широко използвани в производството на лакове за нокти и действат като отлични консерванти. Фталатите са вписани в списъка на потенциалните причинители на родилни дефекти и алергични реакции и е забранен за употреба в Европа.