Тези хора никога не са съществували, но въпреки това са станали известни в реалния свят.

Дори и измислените персонажи могат да повлияят силно на света ни. В тази статия ще ви разкажем за измислени герои, които са постигнали невероятен успех и на които много истински хора биха могли да завидят.

1. Режисьор

Четете още: Най-богатите измислени персонажи



Не всеки филм има потенциала да стане блокбастър. Когато филмът не получава висок рейтинг, режисьорите прибягват до какви ли не трикове, за да опазят доброто си име – например приписват авторството на картината на Алан Смити. През годините Алан Смити е бил обявяван за режисьор, писател и дори актьор, въпреки очевидните пречки като липса на лице.

Профилът му в IMDB е пълен с роли в киното и написани книги, Смити дори е получил няколко номинации. Името на Алан се ползва основно за прехвърляне на отговорността за несполучлив филм, но понякога се поставя и като знак на протест, ако реалният режисьор или писател сметне, че творбата му е била съсипана от чужда намеса.

2. Един от най-популярните модели на света



Кариерата на Манти Те`о на практика е пълната противоположност на кариерата на Крис Браун. Вероятно той някога е решил да се изправи пак на крака след поредния крах и затова си измислил приятелка. Странното е, че нейната популярност расте и за нея вече са написани редица статии в списанията.

Но кариерата й приключва, след като тя бива призната за една от най-сексапилните жени на света от списание „Максим“ с номинация „69“. Не можем да не съжалим създателя на въображаемата приятелка, след като дори тя се оказала твърде сексапилна за него.

3. Писма от фенове



Шерлок Холмс е световен феномен. Той е писал книги и песни и дори се е снимал в художествени филми. Освен това е напълно измислен персонаж, макар че авторът, който го създал, направил грешката да му даде съвсем реален адрес.

Апартаментът на Бейкър-стрийт 221b се смята за официална резиденция на Шерлок. Днес жилището е превърнато в музей на Шерлок Холмс, но преди това създало сериозни проблеми на британската банка „Abbey National“. Когато един от клоновете на банката заел новия си адрес, оказал се точно на Бейкър-стрийт 221b, служителите веднага били зарити с хиляди писма от феновете на прочутия детектив. Писма до измислен персонаж, при това работил преди сто години!

Дори да са си мислели, че Холмс е реална личност, почитателите му са можели да предположат, че той отдавна вече е починал.

4. В Twitter измислените персонажи имат повече фенове от реалните знаменитости



Нека си поговорим и за Twitter. Броят на феновете ви в социалната мрежа зависи пряко от това колко сте известни, което на свой ред означава и известно влияние върху хората. Може да ви звучи смешно, но по този показател Джъстин Бийбър е един от най-влиятелните хора на земята. Шокиращо е какво могат да постигнат феновете – ако 20 хиляди души по собствена воля „ре-туитват“ написаната от вас дума „Благодаря“, вече имате огромно влияние.

Но нека не забравяме, че в Twitter има стотици акаунти на измислени хора, които имат редица последователи. Един от най-известните примери е Батман, чийто Twitter се следи от близо половин милион души. Twitter-версията на британската кралица, която уж псува в него, наброява над един милион последователи. А най-невероятният случай е лорд Волдеморт, чиито публикации се четат от около два милиона души.

5. Книга, написана въз основа на измислен живот



Госпожа Стивън Фрай е акаунт в Twitter. Човекът, който го държи, твърди, че е нещастната съпруга на британския писател Стивън Фрай. Въпреки че има по-малко последователи от Батман, госпожа Фрай се е прославила с две издадени книги, представляващи буквално каталог на Twitter-съобщенията й.

Разбира се има и други хора, създали нова личност, различаваща се коренно от реалната им. Но госпожа Фрай е уникално явление – тя има свой блог и Twitter-акаунт и дава интервюта, при това оставайки инкогнито.

Странно е че измислената изстрадала съпруга на един гей е станала толкова популярна, трупайки до безкрай измислени истории. Но нека по-добре обсъдим един човек, който...

6. Станал един от най-известните фотографи в света



Робърт Кинкейд е персонаж, изигран от Клинт Ийстуд във филма „Мостовете на Медисън“. Във филма Кинкейд работи като фотограф за списание „National Geographic“ и макар че през по-голямата част от времето си прави интимни снимки на Мерил Стрийп, заснема и няколко кадъра на моста.

Киноманите толкова харесали загадъчния фотограф с каменно лице, че много от тях се свързали директно с „National Geographic“, за да видят новите му творби. Редакцията на списанието била принудена да им отговаря, че фотограф на име Кинкейд не съществува и че той е просто измислен персонаж от филм. Това обаче не спирало пороя от обаждания. Дори след като било обявено официално, че Кинкейд никога не е съществувал, феновете продължавали да изпращат писма.

7. Герой от войната



Джордж П. Бардел се „родил“ благодарение на шега на скучаещ студент от Педагогическия колеж в Джорджия, който случайно получил две анкети за кандидатстване. Вместо да изхвърли или върне излишната анкета, той попълнил и двете – едната от свое име, а втората – от името на Джордж П. Бардел. И двамата – реалният и измисленият кандидат – били приети в колежа и по време на следването си студентът изпълнявал всички задачи в двоен обем, за себе си и за измисленото си „аз“.

Но Това изглежда не задоволило амбициите на Джордж, който решил да участва във Втората световна война. Под „участие“ имаме предвид това, че той бил буквално навсякъде – в състава на въздушния екипаж В-17, на фронта в Африка и дори в Харвард в състава на военноморския флот. Изненадани сме, че в историята не е внесена поправка, че Гитлер е бил убит от въображаемия Джордж. По-късно Бардел става още по-известен и дори бива номиниран за наградата „Човек на годината“.

8. Звезда на националните медии

Коуди Кънингс уж била 8-годишната дъщеря на американски войник, служил в Ирак. Но сигурно вече се досещате, че Коуди не била реално лице. Личността й била създадена от човек на име Джейми Райнълдс, решил да напише трогателна статия за студентски вестник.

Историята бързо набрала обороти и до края на годината привлякла вниманието на световната общественост. Опитвайки се да си осигури жилище с климатик в Ада, Рейнълдс дори стигнал дотам, че наел момиче, което да играе ролята на Коуди на публични прояви. Излъгал детето, че по-късно ще може да играе Кънингс във филм. За още по-силен ефект Рейнълдс заявил, че бащата на Коуди е бил убит и в негова чест ще се проведе помен. Събитието наистина се състояло и именно на него била разкрита измамата.

9. Популярна напитка се е появила благодарение на измислена личност



Сигурно сте чували за „Том Колинз“ - това е напитка за стари хора, поръчвана чрез „телешоп“. Но кой е Том Колинз всъщност? Отговорът е прост – такъв човек не съществува.

Появата му е резултат от мащабна и сложна шега. Разправя се, че още през 1874 г. група хора решили, че искат да видят как случайни хора се бият на улицата. За да го постигнат, разказали на свой познат, че тайнствен непознат на име Том Колинз злослови по негов адрес.

Организаторите разчитали ядосаният потърпевш да се опита да открие Том Колинз, за да му удари един тупаник. Но лъжата била толкова успешна, че Том бил споменат в няколко новинарски съобщения от онова време. Журналистите решили да увековечат мистификацията и споменали, че тайнственият клеветник е бил забелязан в различни части на Америка. Две години по-късно се появил и коктейлът „Том Колинз“, а името му гарантирало двойна популярност сред онези, които знаели за шегата.

10. Поп-звезда



Всички персонажи в списъка ни дотук имат една отличителна особеност – нямат лице. По правило познато на всички фенове лице имат само реалните знаменитости. Но нека ви представим японската звезда Аими Игучи.

Аими била показана във видеоматериал, като се обявила за член на групата „AKB48“. Въпросната група се споменава в Уикипедия като „култова момичешка група“, в която пеят млади момичета, облечени с ученически униформи. Веднага след появата на Аими феновете буквално полудели, опитвайки се да разберат коя е тя всъщност. Но останали разочаровани – оказало се, че Игучи е просто „смеска“ от чертите на шестте други членки на групата.

Вие сигурно никога не сте чували за „AKB48“, но тази група се смята за една от най-високо платените групи в света. Което прави Аими двойна рекордьорка - „AKB48“ е и най-многобройната музикална формация на планетата и наброява над 90 члена.

Така че ако някой ден се усъмните в шансовете си да постигнете успех, спомнете си, че измислена японска ученичка е намерила стотици почитатели, спечелила е музикални награди и се е „снимала“ за мъжки списания (е, така си е в Япония). Ако един измислен персонаж може да постигне всичко това без особени усилия, представете си на какво сте способни вие – една напълно реална личност!