Малцина знаят, че любимият ни шоколад вече над 4 хиляди години се използва като подмладяващо, укрепващо здравето и тонизиращо средство.

Продължителността на живота на хората, които ядат шоколад, е по-висока от тази на хората, които поради някаква причина са лишени от това лакомство. Учените твърдят, че един шоколад седмично може да удължи живота ви с около една година и може дори да ви направи по-млади!

Научното име на шоколада е Theobroma cacao и се превежда от латински като „храна на боговете“. Продуктът бил наречен така от древните ацтеки и маи, които вярвали, че растението има магически свойства и невероятен лечебен ефект. В края на ХVІІІ и началото на ХІХ век европейците пиели шоколадова напитка срещу сенна хрема, стомашни и белодробни заболявания и редица други болести. В тази статия ще ви разкажем още интересни факти за „храната на боговете“.

Лек за всички болести

Невероятно е, но шоколадът може да ви спаси дори от инфаркт и инсулт. Съдържащите се в него феноли предотвратяват образуването на тромби в кръвоносните съдове. Дори и хипертониците могат да се поглезят с две-три парченца шоколад – лакомството съдържа минимални количества кофеин и по никакъв начин не може да повиши артериалното налягане. Шоколадът е безопасен и за хората с повишен холестерин, тъй като съдържа само полезен холестерин, както и специална киселина, която „почиства“ кръвоносните съдове.



При това природните антиоксиданти катехини предотвратяват развитието на злокачествени тумори и намаляват риска от заболяване от диабет. Наскоро британски учени са открили, че смученето на парченце шоколад помага при кашлица и болки в гърлото.

Горчивият черен шоколад съдържа малки количества желязо, затова е особено полезен за децата и за хората, страдащи от анемия.

Шоколадът е още по-полезен, когато е смесен с ядки – те са добър източник на растителни белтъчини. Една от най-полезните ядки е лешникът.

Красотата

Стремейки се да поддържат стройна фигура, представителките на слабия пол все по-често изключват от менюто си сладките и висококалорични храни, в това число и шоколадовите изделия. А не бива! Според учените тъмният шоколад помага дневната консумация на калории да се намали с цели 15 процента.

Доказано е, че тъмният шоколад не само засища глада, но и намалява апетита. Когато узнали за този ефект, диетолозите веднага разработили шоколадена диета. Това словосъчетание може да ви звучи абсурдно, но диетата е способна да ви отърве от 3-6 килограма само за 5 дни. През деня трябва да изяждате една плочка шоколад и да пиете черно кафе без захар. Разбира се за този строг режим се иска желязна воля.

Хората с проблемна кожа често винят шоколада за бедите си. Но акнето обикновено се дължи на хормонални нарушения и неправилно хранене. Шоколадът е богат на флавони и забавя стареенето на кожата, а кокохилът изглажда бръчките и обновява клетките.

Нищо чудно, че шоколадът държи водеща позиция в козметологията. Процедури като маски и компреси мигновено стягат кожата, смъкват отоците и имат траен лифтинг-ефект.

Усмивката

„Не яж много шоколад, ще ти се развалят зъбите!“ - всички сме чували това като малки. Всъщност е точно обратното. Какаовото масло, което се съдържа в шоколада, покрива зъбите и венците със защитен слой, който не позволява на болестотворните бактерии да се размножават. Тианинът предотвратява образуването на зъбна плака, а фосфатите и фторът укрепват емайла. Така че шоколадът не причинява кариес, а напротив – предпазва от него.

Това полезно свойство се наблюдава при всички видове шоколад. Работата е там, че полезните вещества не се съдържат в ядките на какаото, а в обвивката им, която обикновено се изхвърля. Но дори и незначителните количества обвивка в шоколада могат да заместят пастата за зъби!

Настроението


Много хора са свикнали да си повдигат настроението с хапване на шоколад, а и лекарите одобряват този метод. Оказва се, че при попадане на какаово масло в тялото организмът започва да отделя ендорфин – хормона на щастието. Доказано е, че шоколадът помага срещу депресия и повишава устойчивостта на стрес. Учените са установили, че ако ядете по 40 гр. горчив шоколад дневно в продължение на две седмици, ще понижите нивото на хормона на стреса кортизол.

Шоколадът съдържа и много глюкоза, която е храна за мозъка. Затова учениците и студентите е добре да си похапват шоколад. При това лакомството съдържа много магнезий, който участва в процеса на предаване на нервните импулси, както и калий, който нормализира кръвното налягане.

Интимен живот

От много години се говори, че шоколадът повишава либидото и потентността. Според легендите великият индиански вожд Монтесума е пиел литър шоколадова напитка, преди да посети харема си. По-късно в Европа лакомството дори било наречено „греховна напитка“ заради способността му да разпалва страстите.

Според учените един шоколад може да замести няколко таблетки виагра. Това се дължи на наличието на специални химически вещества в шоколада, които се съдържат и в много известни афродизиаци.