Вдъхновени от днешния празник – Хелoуин, решихме да ви предложим няколко весели, ефектни и лесни сладки изкушения за вашата трапеза.
Тази година се спряхме на осмокраките пълзящи “чудовища”. Тези животинки от разред безгръбначни хищни, от клас Паякообразни (малко научна терминология, за любителите им) привлякоха нашето внимание със своето ефектно телосложение. За някои страшни, за други любими, паяците може лесно да бъдат претворени от храна. Ето и необходимите продукти:
* Готови десерти, кръгли и продълговати за тяло на паяка. Това могат да бъдат готови шоколадови и пандишпанови десерти, бисквитки с глазура от ядки, линцери, меденки и пр.
* Всички разновидности на сладки солети с глазура.
* Дребни бели бонбони за очи или очи – бонбони (желибони). Разбира се, ако имате търпение и време може сами да приготвите очите. Те се правят от целувчена смес и сладкарска боя.
Започваме с най-важната част - тялото. То може да е от готов десерт - меден линцер, слепени меденики със шоколадова глазура или каквото и да е друго шоколадово изкушение. Може практически да ги намерите почти във всички по-големи хранителни вериги. (На времето имаше едни бисквитки отгоре с един леко "гумен" крем тип машмелоу покрит със стърготини. Те също биха могли да ви свършат страхотна работа, ако ги намерите.)
Разбира се, може и собственоръчно да изработите тялото на паяка. Например от пандишпанови блатове, изрязани в кръгла форма, слепени с домашно сладко или крем и залети с разтопен шоколад.
След това пристъпваме към направата на краката. За тях може да използвате готови солети с шоколадова или лешникова глазура. Има ги в повечето магазини. Ако ли не, ви трябва пакетче обикновени солети, бял и черен шоколад, сладкарска боя, ядки и портокалови корички, за релеф … всичко каквото ви хрумне, с което може да украсите крачетата и да им придадете по-реалистичен или ужасяващ вид.
Ако имате готови солети, ето така трябва да ги разрежете. Не се притеснявайте ако се разпадат, при рязането, това не е проблем, тъй като лепилото (разтопеният шоколад) ще покрие това в следващия етап.
За един паяк ви трябват 8 броя солети. Режат се под ъгъл за да може после при слепването им да се образуват остри ъгли (при ставите). Ако решите, крачетата може да са с различна дължина за да пресъздадете по-драматична визия.
Слепват се с разтопен на водна баня шоколад. Може да е обикновен шоколад, а може и със сладкарски шоколадови гранули. Пожелание към сместа може да добавите сметана за по-голяма плътност.
Готовите, слепени крачета се забождат в готовото или направено тяло.
Следва прикрепянето на очите, ако са в готов вариант се слепват с малко от сместа, с която слепихме крачетата. Ако сте ги направили от целувчената смес, ги забождате (затова се оставя връхче при шприцоването им).
И ......" Voilà" имате готов шоколадов паяк!
В този си вариант, паякът е абсолютно еднакъв, като първия, но тук използването на многото очи е за покриване на недостатък. Получава се много интересен и щур паяк, нали?
Това е друга идея за паяк (изглежда малко като рак). Тялото може да се направи от две готови шоко-бисквитки с лешникова глазура слепени за по-голяма височина. Или може да използвате сместа за сладък салам (обикновени бисквити, масло, пудра захар, какао) за оформяне на тялото. Краката са отново от солети, но релефни - може да си поиграете с различните ядки и корички.
Тук са ви необходими няколко пандишпанови десертчета. Телата на тези паяци са направени от натрошените десертчетата, смесени с мед или някакво плодово сладко. За левия паяк се оформя една топка, сплескана отдолу и полепена с цветни кокосови стърготини, а за дясната разновидност са необходими две парчета от горната смес. Те се оформят в съответно продълговата и кръгла форма, съединяват се и се овалват в шоколадови пръчици. Десният паяк е по-анатомично правилен и затова май е нашият фаворит!
А вашият кой е?
Адаптирано от: Megan Andrew