Флиртът не е просто начин да привлечете вниманието на мъжа, но и игра, тренировка на навиците за общуване и наука за избиране на подходящ партньор.

Затова жените, които умеят да флиртуват, имат явно предимство пред скромните си съпернички. Но какво да направят онези, които не са овладели изкуството на многозначителните погледи, жестове и намеци? Ние ще ви научим как да преодолеете смущението си и да флиртувате успешно.

Най-големият ви враг е неувереността

Трудно ще се решите да пуснете кокетна усмивка или остроумна фраза, ако дълбоко в душата си не се смятате за достатъчно интересна и привлекателна. Хората с ниска самооценка често биват твърде строги към себе си, докато околните ги намират за много по-привлекателни. С други думи казано, за да флиртувате правилно, не ви трябва външност на кинозвезда или остроумие на признат телевизионен водещ – достатъчно е да съберете кураж и да бъдете себе си. Спрете да мислите за собствените си недостатъци и се съсредоточете върху събеседника си и общуването с него.

Когато човек се притеснява, ъглите на устните му се отпускат надолу, раменете се свиват, тялото се привежда и усещането за неувереност се засилва. Спомнете си момент, в който сте разказвали на свой приятел нещо, което много ви вдъхновява, а той е откликвал живо на думите ви. Как се е изразявала увереността ви в себе си? Повечето хора разтварят и отпускат раменете, ползват по-широки и живи жестове, а на лицето им от само себе си разцъфтява усмивка. Връщайте се по-често към тези спомени, за да свикне тялото ви да излъчва увереност. Събирайте си „съкровищница“ от такива спомени и ако пак ви обземе неувереност, припомнете си тези положителни опити. Почувствайте почва под краката си, разгърнете и отпуснете раменете, усмихнете се. Това със сигурност ще ви помогне.

Четете още: Как да станете секс-богиня


Флиртът е просто забавление

Хората често преувеличават последиците от флирта и това ги спъва. Много жени погрешно си мислят, че ако започнат да кокетничат, непременно трябва да са готови да се озоват в леглото на обекта на палавите си погледи - или дори да му се закълнат във вечна любов пред олтара. В резултат на това заблуждение стават по-сковани в общуването или пък си създават лъжливи надежди за бързо развитие на нещата. Всъщност флиртът не задължително е прелъстяване – често той служи просто за обмен на положителни емоции. Да, флиртът може да стане начало на любовна връзка. Но може и просто да ви помогне да си изкарате приятно вечерта. Важно е да виждате плюсовете, а не да си поставяте задачи. Основната цел на флирта са забавлението и доброто настроение, а не сексът или бракът.

Флиртът е игра, която играят възрастни хора, без да се чувстват като деца. Удоволствие от него изпитват онези, които играят тази игра с въодушевление и интерес. Спомнете си какво сте изпитвали, когато сте играли игри като дете. Много от тях са подобни на тези при „възрастен“ флирт - „предай нататък“, игри на думи и други. Тези иги са много оживени и вълнуващи, но в тях няма победители и победени.

Бъдете себе си

Докато флиртувате, можете да останете в рамките на удобния за вас модел на поведение. Не е нужно да влизате в ролята на разкрепостена кокетка, ако тя не ви е присъща. За да поддържате непривичен образ се изискват постоянни усилия, а един напрегнат до крайност човек едва ли може да изпита удоволствие от общуването. Флиртът включва редица елементи – многозначителни погледи, шеги, провокации, усмивки и т.н. Изберете от целия асортимент онези похвати, които ви допадат най-много. Разбира се, хубаво е да разширявате своя поведенчески „репертоар“. Но е важно да се учите да флиртувате постепенно.

Флиртът е едновременно прост и сложен. Прост е, защото е заложен в самата ни природа като своеобразна сексуална игра или танц. Всеки може да флиртува. Но флиртът е и сложен, защото при общуване филтрираме естествените си желание през културните ограничения – а те са противоречиви. Много жени се страхуват или притесняват да флиртуват, тъй като смятат това занимание за твърде сериозно и обвързващо. Други пък отбягват флирта, защото го смятат за повърхностен начин на общуване. При това жената може да се чувства неспособна да флиртува, вярвайки и в двете неща едновременно.

За да си върнете радостта от флирта, е важно да видите ясно партньора и да почувствате желанието си. За какво ви е нужно общуването с него? За да се разтоварите и отпуснете? За да се насладите на компанията на привлекателен мъж? За да се почувствате привлекателна? За да получите внимание от негова страна? За да разтоварите сексуалното напрежение? За да проверите дали при общуване той е също толкова привлекателен, колкото изглежда? За да си поиграете без излишно обвързване? Бъдете честни към себе си. Желанията и интересите ви, както и обектът на заигравките ви, са най-добрите консултанти в областта на флирта.

Четете още: Разнообразявайте секса при дълъг съвместен живот


Златната среда

Флиртът е вид общуване и за него важат същите всеизвестни правила – хората са по-склонни да взаимодействат с онези, които демонстрират доброжелателност. А мъжете често са твърде погълнати от заниманията си, за да се огледат наоколо и да направят първата крачка. Така че не се притеснявайте да поемете инициативата. Уловете погледа на мъжа, който ви харесва, усмихнете се, показвайки, че се интересувате от него и сте готови за общуване.

Когато правите първата крачка във флирта обаче, е важно да не се чувствате натрапчива. Най-добрият начин да избегнете крайностите е да наблюдавате реакциите на партньора и да се вслушвате в усещанията си. Обръщайте внимание на това доколко охотно контактува той с вас и дали поддържа активно общуването. Личи ли си по лицето му, че този контакт му е приятен? И какви чувства предизвиква това у вас? Флиртът може да включва и елемент на съпротива – много хора обичат да поставят бариери и да преодоляват такива, за да изпитат по-остро радостта от успеха.

Ето няколко признака, по които лесно ще разберете, че трябва да ограничите атаките си или дори да прекъснете спокойно и внимателно флирта:

* Събеседникът отговаря остро, уморено или язвително;
* Не се усмихва, а по-скоро се подсмихва;
* Погледът му блуждае наоколо;
* Той седи в „затворена“ поза със скръстени ръце и крака;
* Отдръпва се, ако го доближите.

Но не бива да възприемате неуспеха като трагедия. Най-вероятно проблемът изобщо не е във вас. Мъжете, както и жените, често отхвърлят флирта, ако са заети с нещо, ако са в лошо настроение или просто са уморени.

Праволинейността е още една крайност, която трябва да избягвате при флирт. Кокетството е игра на думи, неопределени възможности и намеци. Твърде откровеното поведение като например директна покана за среща просто не оставя място за подобни игри. Така че ако вашата цел е флирт, а не възможно най-бързо постигане на целта – не бързайте.

След като вече знаете как да се държите, когато сте уверени в себе си, няма да ви е трудно да изградите свой собствен език на флирта. В публичното пространство ще намерите куп съвети за това какви действия и жестове привличат хората. Те често са противоречиви и могат да ви объркат. Важно е да проумеете, че позата и движенията са ваш допълнителен канал за общуване, при това често по-изразителен от думите. Можете да не казвате на човека в пряк текст колко много го харесвате – просто се усмихнете в отговор на думите му. Ако тялото ви е отпуснато, а позата – открита (ръцете не са скръстени, краката имат опора, главата е обърната напред и леко нагоре), това приканва събеседника да се отпусне и да се разкрие. Възможно е той също да се чувства неуверен в себе си и привлекателността си и затова да избягва флирта.

Четете още: Еротичен масаж с топено сирене


Правила на флирта

* Преодолейте срамежливостта си. Помнете, че флиртът започва от уверена поза, отпуснати рамене, изправен гръб и усмивка.

* Уточнете мотивите си. За целта си отговорете на въпроса за какво ви е нужен този флирт.

* Настройте се позитивно. Гледайте на флирта като на интересна и вълнуваща игра и не се страхувайте от евентуален неуспех.

* Помнете, че флиртът изисква двустранен интерес. Следете внимателно реакциите на партньора, за да не прекрачите границата, отвъд която поведението ви да стане натрапчиво.

* Вслушвайте се и в тялото си. Гледайте да се чувствате удобно по време на флирта. Така ще можете по-лесно да си изградите собствен флирт-език.