Няколко чаши чай всеки ден са отлична профилактика срещу проблемите със съня, смятат японски учени.

В хода на своето изследване, специалистите от Медицинското училище към Университета “Нихон” са установили, че при хората, които пият дори само по 1-2 чаши чай дневно, безсънието и нощните кошмари се срещат с 50% по-рядко, отколкото при тези, които са привърженици на чая.

Четете още: Многото приятели ни правят по-умни

Учените все още търсят обяснение на точния механизъм, който прави чая така полезен за добрия сън, но смятат, че то следва да се търси в действието на съдържащите се в напитката активни вещества и най-вече на аминокиселината танин, която има свойството да намалява стреса и да успокоява негативната електрическа активност в мозъка.

Друго японско изследване, проведено в Университета “Окайама” пък показва, че зеленият чай намалява с до 75% риска от сърдечносъдови заболявания. Седемгодишните наблюдения върху повече от 7 хиляди души са доказали, че редовната употреба на 300 мл зелен чай активизират имунитета и с това намаляват риска включително от ракови заболявания, пишат от zdrave.bg

Механизмът според японските учени е в действието на антиоксидантите, на които зеленият чай е особено богат, най-вече за очистване на холестеролните плаки по стените на кръвоносните съдове, съобщава в. Daily Telegraph.

Четете още: Газираното уврежда мозъка