Мерилин Монро е родена на 1 юни 1926 година в Лос Анджелис, щата Калифорния, САЩ. Истинска легенда в киното. Секссимвол. Актрисата, останала в историята като една от най-емблематичните блондинки с женствени форми и неповторим чар. Днес се навършват точно 60 години от смъртта ѝ, а по този повод ще си припомним интересни моменти от живота ѝ, както и някои от незабравимите ѝ мисли за живота.

Мерилин, която изпя "Честит рожден ден, г-н президент".

Мерилин е третото дете в семейството на Гладис Пърл Монро. Младата актриса така и не научава кой е истинският ѝ баща, като по едно време искрено вярва, че това е актьорът Кларк Гейбъл, с когото впоследствие си партнира в последния ѝ завършен филм преди да умре.

Монро прекарва по-голямата част от детството си в различни приемни семейства и сиропиталища. Сексуално насилвана е от ранна възраст, а когато е едва на 11 г. бива изнасилена. През 1934 г. Гладис е диагностицирана с параноична шизофрения и е настанена в психиатрична клиника, а Мерилин остава сама.

През 1937 г. приятели на семейството - Грейс и Док Годард, взимат Мерилин при тях за няколко години, докато майка ѝ им плаща по 25 долара на седмица за нея, но през 1942 г. семейството се мести на Източното крайбрежие.

Тогава, на 16-годишна възраст, Мерилин решава да се омъжи за сина на съседите - 21-годишния Джим Дохърти, за да избегне вероятността от настаняването ѝ отново в сиропиталище. Женят се на 19 юни 1942 г. като по-късно Мерилин споделя, че този брак не я направил по-нещастна, но не я е направил и по-щастлива.


През 1946 г. Мерилин подписва първия си филмов договор и сменя името си официално на Мерилин Монро.

Монро слага начало на звездната си кариера с главна роля в "Ниагара", филм от 1953 г., който я утвърждава като секссимвол, а по-късно, през същата година, идва музикалният хит "Джентълмените предпочитат блондинки", в който Мерилин си партнира с друга холивудска красавица - Джейн Ръсел.

Тя никога не е имала нормална семейна среда, затова е мечтаела да създаде щастливо семейство и да може да предостави такава на своите деца. Въпреки трите си брака, Монро така и не успява да създаде потомство.

1. Сексът е част от природата… А аз живея в хармония с нея.

2. Тук се плащат хиляди за целувка и 50 цента за душата ти. Знам го, защото често се отказвам от хилядите, за да запазя това, което струва 50 цента!

3. Обичам да правя неща, които няма да минат, без да са цензурирани…

4. Тялото е създадено, за да се показва, а не да е покрито с дрехи!

5. Умното момиче целува, но не обича, слуша, но не вярва и си тръгва, преди да си тръгнат от нея!

6. Не знам кой е изобретил високите токчета, но всички жени му дължат много.

7. Аз съм провал като жена. Мъжете очакват наистина много от мен, заради образа на секссимвол, който са си изградили за мен - и който аз сама съм изградила за себе си. Очакват да чуят камбанен звън, но анатомията ми е като на всяка друга жена.

8. Дай на едно момиче правилните обувки и тя може да завладее света!

9. Ние всички сме родени сексуални същества, слава Богу… Но е жалко, че много хора презират и смазват тази природна дарба…

10. ...Понякога се натъжавам, защото бих желала да срещна някого, който да ме приеме такава, каквато съм. Приятно е да караш хората да бленуват, но ти се иска да те приемат заради самата теб.

11. Кариерата е нещо прекрасно, но не можеш да се гушкаш с нея в студена нощ.

12. Диамантите са най-добрите приятели на едно момиче!

13. Колкото до любовниците, те ще идват и ще си отиват. И скъпа, мразя да го казвам, но повечето от тях – даже по-скоро всеки един от тях, ще разбива сърцето ти. Но ти не можеш да се предаваш, защото ако се предадеш, никога няма да намериш своята сродна душа. Никога няма да намериш тази половинка, която те прави цяла и това се отнася за всичко...

14. Какво нося в леглото? Chanel № 5, разбира се!

15. Любовта и трудът са единствените стойностни неща в живота. Трудът — това е своеобразна форма на любов.

16. Момчетата мислят, че момичетата са като книги. Ако корицата не хваща окото, няма да се поинтересуват да прочетат какво има отвътре.

17. Истинският любовник е мъж, който може да те разтреперва, докосвайки лицето ти или усмихвайки се в очите ти, или просто гледайки съсредоточено в пространството.

18. Мъж - това е човек, който винаги забравя твоя рожден ден и никога не изпуска случай да назове твоята възраст.

19. По-добре е да си нещастен сам, отколкото нещастен с някого.

20. Не възразявам да живея в мъжки свят, стига да мога да бъда жена в него.