Автор
Woman.bg

Изложбата “Пепел от стих” на испанския художник Фернандо Ервас е открита до 15 февруари 2014 г.

На 21 януари 2014 г., в изложбената зала на Roca, Експо Баня София, на бул. Мария Луиза 16, бе открита изложбата “Пепел от стих” на испанския художник Фернандо Ервас.

Сред гостите на събитието бяха Н.Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания в България, дипломати, почитатели и ценители на изкуството на художника.

В обръщението си към аудиторията, испанският посланик благодари на Рока България за подкрепата, която компанията оказва за представяне на испанската култура и представи творчеството на автора Фернандо Ервас като характеризира неговото изкуство с думите деликатно и социално чувствително, с поглед към най-ощетените слоеве на обществото, изпълнено с духа на религиозен ентусиазъм, откровено и ясно. Посланик Тапиа оцени високо и творчеството на фотографа Нина Николова, чийто съвместен проект с Фернандо Ервас, видео инсталацията «Къщата, която никога не е виждала море», също е представен в изложбата.

Благодарение на срещата на двамата творци, днес Фернандо Ервас избира да се установи трайно в България, където се чувства у дома си. С присъщото му любопитство и изследователски дух, той намира допирни точки между България и Испания, две страни, които определя като «прагът на Европа». Приликите между българските и испанските поети, положението на двете страни и поезията като език, който изследва интимността на нашето съществуване, са в основата на творбите в тази изложба. На откриването, Фернандо Ервас благодари на Рока България за предоставената му възможност тази изложба да се осъществи и за предизвикателството, което е поставило пред него необичайното изложбено пространство на Експо Баня София. За Ервас, съжителството на предмети на утилитарния дизайн и произведенията, които представя е още един успешен експеримент.

За творчеството си, авторът споделя още «В рамките на едно постоянно търсене се опитвам да разбера сложността на съвременния човек, примитивния и хищнически характер, който се е запазил в нашата еволюция. Да намеря в изкуството магическия предмет, който търсим от хилядолетия, когато художникът вече не съществува, когато съзнанието на зрителя е отвлечено от творбата и обогатено с един миг, това е истинското предизвикателство на съвременното изкуство в едно ново шеметно общество, в което информацията се движи толкова бързо, че ни припокрива с други хора, че ни скрива от нас самите.»
Изложбата, в която са представени над 40 творби живопис и скулптура на Фернандо Ервас, както и видео инсталация, съвместен проект с фотографа Нина Николова е отворена за посещение до 15 февруари 2014 г. Мястото е Експо Баня София, бул. Мария Луиза 16. Вход свободен.



Изложбата се организира със съдействието на Посолството на Испания в България.