Автор
Woman.bg

Зърнените храни намаляват риска от рак на дебелото черво

Зърнените храни, богати на фолиева киселина и магнезий, намаляват риска от рак на дебелото черво, показва ново изследване.

Проучването, проведено с участието на два милиона души, разкрива, че 10 грама фибри на ден може да намалят риска от рак на дебелото черво с 10 на сто. Три хранения, включващи зърнени храни, т.е. около 90-100 грама на ден, намаляват риска с 20 %. Ако консумирате черен и пълнозърнест хляб по три пъти на ден, опасността от рак на дебелото черво намалява пет пъти.

Въпреки това, експертите предупреждават, че честата консумация на бобови растения като боб, грах, леща нямат същия ефект.

Четете още: Вълшебни пролетни зеленчуци