И така, решихме го! Заменяме стола в офиса с швейцарска топка!

Сигурно се досещате защо. Голямото седене зад компютър, прегърлването и кръстосването на краката (колкото и да се стремим да го избягваме) са наше верни спътници през деня, заради които жертваме освен стегнатото дупе, така също и здравето си.

Седенето върху топката принуждава седалищния мускул и мускулите на корема да се свиват постоянно, търсейки баланс.

Прочетете задължително: Вълшебната фитнес-топка

Като цяло се стягат мускулите на гърба, изправя се стойката, избягва се натоварването на лумбалните прешлени.

Това, че няма облегалки нито за ръцете, нито за гърба, кара човека, който седи на нея, да внимава за изправената си стойка. Не можете да се излегнете назад в стола, нито да се изгърбите над клавиатурата.

Друго важно преимущество е, че докато пазите равновесие върху нея, е доста трудно да успеете да кръстосате крак връз крак. Кръстосването на краката е един от виновниците за лошо кръвообращение, което води до разширени вени, а също и целулит.

Топката трябва да е достатъчно висока, за да може краката, когато опрат пода, да бъдат сгънати под ъгъл, по-голям от правия.

И все пак не бива да я използвате през целия ден. Трябва да редувате топката със стола, защото продължителното седене само на нея е уморително. След известно време седящият измества тежестта на тялото и заема положението, което му е по-удобно, тоест отново се изгърбва.

И не забравяй: От септември ти водиш! #tivodish