Автор
Woman.bg

Златните правила на Петър Дънов за здравословно хранене

Според думите на Петър Дънов всеки трябва да избере подходящата за себе си храна, която дава най-добри резултати за него. Има обаче общи условия, които важат за всички.

Ето златните правила на Дънов за здравословно хранене:

Здравословно е да чувстваш удоволствие при ядене.

Яжте най-здравословните храни и никога не преяждайте.

Колкото повече яде човек, толкова по-малко помни. Стомахът работи твърде много, а паметта се обременява и отслабва.

Имате някакъв плод, круша например. Не почвайте веднага да я ядете. Спрете се, разгледайте я, помислете си малко за нея. Онези същества, които са създали плода, са събрали слънчеви лъчи, кондензирали са слънчева енергия в този плод. Вие имате за задача да извадите тази светлина и да я внесете в тялото си.

След плодове никога не пийте нито студена, нито топла вода. Преди ядене можете да пиете вода, но веднага след ядене не се позволява.

Спирате да ядете, когато ви е най-приятно - в стомаха трябва да има място за поне още 20 хапки, за да може свободно да храносмила.

Силата на храната е в качеството, а не в количеството.

Ще се храните вечер преди да е залязло слънцето, а сутрин никога няма да ядете преди да е изгряло.

Никакво бързане при ядене.

Хубави храни са тези, които най-лесно се смилат и от които остават по възможност най-малките излишъци.

Храната трябва да бъде винаги прясна.

Многото ядене изтощава човешкия организъм.

Не яжте твърде гореща храна, нито пък много студена.

Човек трябва да яде точно навреме, но не в определен час, а когато силите в неговия организъм се проявяват, т.е. когато усеща вътрешен глад.

Никога не яжте при неразположение. Ще се храните само, ако сте гладни.

Всичко, което е еднообразно, е опасно. Еднообразието в храненето също е много опасно.