Крайният резултат от тази рецепта е прекрасна сладко-солена комбинация от крема сирене, смокини, песто, рукола, шамфъстък и балсамов оцет.
Необходими съставки:
За блата
2 чаши безглутеново брашно или смес за хляб
пакетче мая
1 чаша плюс 2 с.л. топла вода
2 ч.л. зехтин
1/4 чаша безглутеново царевично брашно
Плънка
зехтин за намазване на основата
2/3 чаша рикота (вместо рикота може обезсолено крема сирене или маскарпоне)
1 чаша нарязани смокини
песто
шепа рукола
2 супени лъжици шамфъстък, печени и начупени
малко мед (по избор)
малко балсамов оцет
Начин на приготвяне:
Предварително затоплете фурната и направете тестото. Царевичното брашно се добавя, за да не е толкова лепкаво.
Печете върху хартия за 8-10 минути или докато средата на блата е готова и той представлява едно цяло, което може да се отдели от хартията за печене. Намажете със зехтин и сложете върху грила за 1-2 минути от двете страни.
Върху блата сложете рикота, нарязани смокини, песто, рукола, шамфъстък, мед и балсамов оцет (може на сложите оцета на слаб огън, докато се изпари и обемът му се намали на половина и да го използвате в топинга).
Веган вариант: Пропуснете рикотата и меда и вместо това сложете пласт песто.