Някои твърдят, че паста Карбонара е била създадена през 19-ти век от Карбонарите – групи от тайни революционери, борещи се за либерална, обединена Италия.

Други пък настояват, че рецептата идва от скромните кухни на семействата на въглищари.

Независимо коя от версиите си изберете – по-революционно романтичната или работническата, фактът, че Pasta alla Carbonara е едно от най-вкусните италиански ястия, остава неоспорим.

Комбинацията между яйца, свинско, черен пипер и сирене пекорино и неустоима.

Заради лесната рецепта за приготвяне на паста Карбонара, в и извън пределите на родината ѝ множество домакини и професионални готвачи често биват изкушени да добавят нещо от себе – чесън, лук, магданоз или сметана.

Ако почитате традициите в италианската кухня, обаче, опитайте да устоите на изкушението да трансформирате рецептата и се придържайте към традицията.

Който и да е измислил паста Карбонара, със сигурност е знаел какво прави в далечната 1820 година.

Необходими продукти за 4 порции:

150 гр нарязан свински бекон (оригиналът се приготвя с разновидности на бекона Pancetta или Guanciale)
1 супена лъжица зехтин
400 гр паста по избор
4 цели яйца + 2 жълтъка
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица прясно смлян черен пипер
200 гр настъргано сирене Пекорино

Начин на приготвяне:

Сложете на котлона тенджера с подсолена вода, която трябва да заври.

Междувременно, на бавен огън запържете бекона в малко олио, докато месото не стане тъмнорозово и хрупкаво.

Когато водата заври, изсипете в тенджерата пастата и разбъркайте.

Докато пастата се готви, пригответе яйчената смес. Разбийте четирите яйца и двата жълтъка със сол и повечко черен пипер. Добавете настърганото сирене Пекорино и разбъркайте добре.

Отцедете сварената паста и добавете към нея бекона – смесете ги добре.

Изключете котлона и докато е още топъл сложете отгоре съда с яйчената смес – разбърквайте бързо, добавете малко от водата (тази, в която сте варили пастата), ако ви се струва, че яйченият сос се сгъстява твърде много.

Прибавете още малко сирене и разбъркайте.

Сосът трябва да е по-течен, но кремообразен.

Разсипете паста с бекон в чинии и отгоре залейте с черпак от соса.

Рецептата е адаптирана от архива на прекрасната Silvia Scucina (silviascucina.net)

avgustina.todorova@woman.bg