Брускетите са бързо, лесно, леко и много ароматно предястие, което аз обикновено приготвям за вечеря.
Малките, хрупкави филийки със зехтин, домати и босилек са също така прекрасно решение за всяко парти блюдо, което няма да ви отнеме часове суетене в кухнята.
Всички знаем колко италианско ястие са брускетите, а като такова те непременно са с малко съставки, силна, свежа подправка и шеметен вкус.
Необходими съставки:
4 домата
1 около 15 листенца пресен босилек
1 скилидка чесън
филии пълнозърнест хляб с квас (това е моят избор за хляб, независимо дали ще го ям на брускети или не; вие използвайте какъвто хляб искате; в различни ресторанти в Италия предлагат брускетите върху разнообразни видове хляб, дори върху обикновен нарязан бял)
сол на вкус
зехтин
Начин на приготвяне:
Премахнете семките от доматите и ги нарежете на кубчета. Смесете ги в купа с леко наситнения босилек, поръсете със сол и хубав зехтин. Оставете сместа на стайна температура, докато приготвите хляба.
Нарежете хляба на филийки не по-тънки от 1 см. Поставете ги в най-обикновена скара (можете да използвате и барбекю, а също и да ги запечете на решетката във фурната). След като са се препекли до нежно хрупкаво, ги натъркайте с чесновата скилидка, а след това напръскайте със зехтин.
Останалото е лесно – върху хляба разпределете доматения топинг и бързо отхапете – доставете си това семпло удоволствие веднага!