С наближаването на Коледа в целия свят става шарено, цветно и вкусно. Улиците по градовете са украсени с много играчки гирлянди, лампички. От домовете на хората се носи мирис на различниястия и сладкиши.
Ако сте решили да разнообразите тази Коледа, можете да го направите като приготвите коледен сладкиш, който е характерен за друго кътче на Европа, не за България.
В Австрия приготвят щрудел – в него слагат ядки и плодове. Според тяхната традиция с този десерт ще почерпят не само близките си хора, а и бедните по улиците.
Класическа рецепта за щрудел
За тестото:
250 гр брашно, отбелязано е тип 700
2 гр сол
1 яйце
100 гр топла вода
20 гр олио
За плънката:
150 гр галета,запечени в тиган на котлон с масло
150 гр канелена захар /140 гр захар + 10 гр канела/
170 гр стафиди, накиснати за няколко часа в ром
10 мл лимонов сок, за поръсване на ябълките
1 кг ябълки, обелени и нарязани
За поръсване:
Пудра захар
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в купа. Добавете останалите съставки за щрудела и месете с приставките на миксера или с ръце до получаване на меко тесто, което да се отделя от ръцете. Направете го на топка и го сложете в купа, пълна с олио за 30 минути.
Пригответе плънката. Нарязаните ябълки поръсете с лимонов сок, за да не потъмняват. Изцедете стафидите. Изсипете всички съставки в купа и ги разбъркайте добре.
Приготвяне на щрудела:
Извадете тестото и го поръсете с брашно от всички страни.
Пригответе си набрашнена ленена кърпа или друга, върху която тестото няма да лепне. Разточете го на много тънка кора.
Намажете голямата правоъгълна тава на фурната с масло и я поръсете с галета.
Сложете от плънката в единият край на тестената кора, оформете продълговато плънката.
Започнете да навивате на руло с помощта на кърпата. Краищата завийте като бонбони и ги подпъхнете под щрудела.
Пренесете щрудела в тавата с помощта на кърпата. Сложете го със загъната страна надолу, за да не ви се отвори по време на печенето. Намажете го с разтопено масло.
Изпечете щрудела в предварително загрята на 190 градуса фурна до златисто. Извадете го и го намажете с разтопено масло, оставете го да изстине и го поръсете с пресята пудра захар.
В Дания на 24 декември похапват след основното ориз с бадеми и канела - Risalamande, и след това вечерта продължава с много веселия и танци, очаквайки червения дух Жул. Там Дядо Коледа се нарича по този начин.
Необходими продукти:
За пудинга:
1 ч.ч бял ориз
½ ч.ч вода
1 литър прясно мляко
1-2 пакетчета ванилия
Допълнителни продукти за направата на Risalamande:
1 порция оризов пудинг
150 гр бадеми
1 с.л захар
2 ч.ч заквасена сметана
Топинг:
сладко от череши
Начин на приготвяне:
В тенджерка сложете оризът и водата и след като заврят, оставете ориза да къкри 2 минути.
Добавете прясното мляко и нека сместа отново да заври. Изсипете ванилията.
Пудингът се вари на слаб огън под похлупак. Оризът обикновено загаря по дъното на танджерата, затова не забравяйте да го разбърквате по-често. Нека ври в продължение на 35-35 минути.
Готовият оризов пудинг трябва да се охлади в хладилника преди да продължите с подготовката на коледния десерт.
Приготвяне на Risalamande:
Напълнете купичка с вряла вода, сложете вътре бадеми и ги оставете да киснат вътре 5 минути. Един по един извадете бадемите, за да ги обелите – това става лесно като притиснете бадема между два пръста, обелката им ще се отлепи от ядката.
Нарежете бадемите на парченца и ги смесете с изстудения оризов пудинг. Прибавете и захарта.
В отделна купичка разбийте сметаната. Леко размесете вече кремообразната сметана с пудинга.
Готовият десерт върнете обратно в хладилника. Непосредствено преди сервиране сипете в празнична чаша пудинт и го полейте с 1-2 лъжички затоплено сладко от череши.