Необходими продукти:
3 яйца
1 ч. ч. мед
4 с. л. кафява тръстикова захар
1 пак. краве масло
1 ч.ч. ситно натрошени орехи
2 и ½ ч. ч. брашно
1 ч. л. сода
2 с. л. ром
2 ч. л. канела
1 и ½ ч. л. джинджифил
½ ч. л. ситно счукан карамфил
настъргани корички от един лимон и един портокал
Четете още: Идеи за коледни сладкиши от Европа - I част
За глазурата:
200 гр. шоколад
50 гр. масло
1 с. л. ром
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и ги смесете с меда, прибавете и тръстиковата захар.
В това време разтопете на водна баня чистото масло и също го изсипете в сместта.
Следващите съставки, които трябва да добавите, са цитрусовите корички, подправките, рома и орехите. Тази полутечна консистенция започнете да сгъстявате с брашното.
В първата чаша добавете содата, а след втората подправките. Имайте предвид, че количеството на брашното е ориентировъчно – трябва да се получи достатъчно твърдо тесто, подходящо за разточване.
Когато го постигнете разстелете кора дебела около половин сантиметър. От нея с подходящи формички (елхички, звезди и мечета) изрежете сладките и ги наредете върху покрита с хартия за печене тава.
Четете още: Идеи за коледни сладкиши от Европа – II част
Сложете ги в предварително загрята на 170 градуса фурна, където ги оставете да се пекат не повече от 20 мин.
Готовите сладки стават още по-вкусни и празнични, когато имат глазура. Шоколадът подчертава дъхавите аромати на карамфил, джинджифил и канела.
Блокчетата разтопете на водна баня и добавете 50 гр. масло и лъжица ром, за да стане консистенцията по-течна и гладка. След това потапяйте или намазвайте отгоре сладките.