Продължение.

Представяме ви част от рецептите на холистичния нутриционист Магдалена Пашова от книгата й "По-здрави бебета. Всичко за храненето от раждането до 2 години".



Плодови пюрета

За да приготвите пюре от ябълка се нуждаете от 1 ябълка, обелена, почистена и нарязана на кубчета. Поставете ябълката в уред за приготвяне на пара и включете за 5 минути. Пасирайте като при поднасяне може да разредите с кърма или адаптирано мляко. Алтернативно може да поставите ябълката в малка тенджера и да я покриете с вода. След като водата заври, намалете котлона и оставете да къкри 5 минути. Пасирайте плода като използвате част от водата в тенджерата, а при поднасяне разредете с кърма/адаптирано мляко. Приготвеното по този начин пюре може да замразите във форми за лед или специални контейнери за замразяване на бебешка храна и да използвате впоследствие в различни комбинации. За да подсилите вкуса на пюрето, можете по време на варенето да добавите в тенджерата пръчка канела и да я отстраните преди пасирането. Отлична добавка към плодовите пюрета е кокосовото масло. Тази лесно усвоима мазнина е директна храна за мозъка на вашето бебе, но освен това подпомага перисталтиката и помага плодовата фруктоза да се разгради и да навлезе в кръвния поток постепенно, без да предизвиква резки промени в кръвната захар. Първоначално добавяйте 1/4 чаена лъжичка, а впоследствие увеличете на половин и на цяла.

По същия начин можете да приготвите:

• Други монопюрета: от круша, праскова, кайсия, нектарина и боровинки
• Двукомпонентни пюрета: ябълка и круша, ябълка и боровинки, банан и праскова, круша и кайсия и др.

След първите 6–8 седмици, когато бебето е започнало да свиква с твърдата храна, същите пюрета могат да се приготвят чрез директно пасиране на плодовете без топлинна обработка.

При въвеждането на зърнени храни можете да започнете да смесвате плодовете със сварена елда, киноа, амарант или просо, преди да пасирате, или да добавяте плодово пюре към различни каши (овесена, каша от просо, каша от елда и т.н.).


Пюре без топлинна обработка

Това са най-лесните и бързи за приготвяне пюрета, подходящи за дни, в които времето не ви достига или сте с детето извън къщи. Всичко, което трябва да направите, е да обелите и да намачкате плода. Авокадо и банан са първите сурови плодове, които можете да предложите на бебето, защото са лесно смилаеми. По-късно можете да направите същото с круша, мека праскова, пъпеш и др.

Ето и няколко интересни комбинации, които можете да опитате:
• Банан и боровинки
• Слива и кайсия
• Круша и кайсия
• Праскова и банан
• Праскова и круша
Когато малкото човече стане на 9–10 месеца, предложете му директно да отхапва от меките плодове, вместо да ги мачкате на пюре.


Пюре от зеленолистни

Зеленолистните зеленчуци (спанак, лапад, киселец, лобода и др) са много богати на полезни вещества, но съдържат оксилати, които блокират усвояването на желязо и на калций, и са трудно смилаеми за деликатното бебешко коремче. Затова е препоръчително почти до навършване на 2 години да ги подлагате на топлинна обработка. Най-добре е да ги сложите в уред за готвене на пара за 3 до 5 минути или леко да ги сотирате в малко гхи.
Отскоро в България може да се намери и кейл. Това уникално зеленолистно растение е изключително богато на нютриенти, а освен това в 1 чаша кейл има само 2 мг оксилати. За сравнение в чаша спанак има 656 мг оксилати по данни на Медицинския факултет на Харвардския университет. Така че, ако ви попадне кейл, непременно го включете в менюто на бебето си.

Предлагам ви няколко приятни комбинации от пюрета със зеленолистни:

Кейл с жълтък и авокадо (7+ месеца)
• 3–4 листа кейл
• 1 сварен жълтък
• 1/4 авокадо

Почистете листата кейл от дръжките и ликото и ги накъсайте на малки парчета. Поставете в уред за приготвяне на пара за 5 минути или във вряща вода за 3 минути. Пюрирайте заедно с жълтъка и авокадото. При необходимост разредете с кърма/адаптирано мляко или 2–3 лъжици от водата, в която е приготвен кейлът.

Кейл банан и извара (10+ месеца)
• 3–4 листа кейл
• 1/2 зрял банан
• 1–2 с. л. извара
Почистете листата кейл от дръжките и ликото и ги накъсайте на малки парчета. Поставете в уред за приготвяне на пара за 5 минути или във вряща вода за 3 минути. Пюрирайте заедно с банана. Добавете изварата и разбъркайте.

Спанак с жълтък и козе сирене (10+ месеца)
• 1 шепа спанак
• 1 сварен жълтък
• малка бучка козе сирене (около 30 грама)
Измийте добре спанака и почистете дръжките. Поставете в уред за приготвяне на пара или във вряща вода за 3–4 минути. Оцедете от водата и пюрирайте заедно с останалите продукти. При необходимост разредете с кърма/адаптирано мляко или 2–3 лъжици от водата, в която е приготвен спанака.

Бъркани яйца със зеленолистни (12+ месеца)
• 1 яйце
• 1 чаша бейби спанак (може също кейл или крехък зелен лук)
• 1–2 с. л. меко козе сирене или пълномаслена извара
На дъното на малък тиган разтопете бучка гхи и добавете накъсаните листа спанак. Разбъркайте добре за 1–2 минути. Добавете разбитото с вилица яйце и бъркайте още няколко минути до готовност. Поднесете със сирене или извара.


Ястия с месо

След първите 5–6 месеца на захранването в менюто на бебето вече са влезли доста храни, което позволява повече и по-сложни комбинации. Допълнително с появата на зъбки и свикването с твърда храна вече не е необходимо всичко да се пасира и пюрира и бебешките храни започват все повече да приличат на стандартни ястия, в които продуктите са нарязани на много ситно. Това е моментът да се търси разнообразие и да се предлагат интересни нови вкусове. Вкусовите луковици са много по-възприемчиви на тази възраст и деца, които са свикнали с разнообразна храна от много малки, хапват с по-голяма охота и по-рядко развиват злоядство. Важно е обаче да не забравяте, че прохождащите деца все още имат специфични хранителни нужди, както и да следите за поетапното въвеждане на нови храни. Старайте се поне едно хранене на ден да съдържа пълноценен протеин и не пестете полезните за децата мазнини (гхи, кокосово масло, жълтъци, дива риба, семена и тахани, ленено масло и зехтин).
Следват няколко примерни рецепти за бебешки храни с месо. Напомням, че е добре месото да бъде от пасищни животни или дива риба.
В рецептите не предвиждам опция за сгъстяване с брашно, но ако желаете да сгъстите бебешките яхнии, може да го направите, като включите към рецептата 1 малък сладък картоф, настърган на ренде, или 5 минути преди да е готова яхнията, добавите 1 лъжица домашно приготвено брашно от елда или киноа. Ако приготвяте рецептите за по-малки децаq може да пропускате онези съставки, които не са въведени в менюто на детето, и да пюрирате готовата яхния.

Пилешко с броколи (8+ месеца)
• 150 гр пилешко филе, нарязано на дребни късчета
• 1 чаша броколи, накъсано на розички
• 1 стрък праз, нарязан на дребно
• 1 морков, нарязан на кубчета
• 1 настърган сладък картоф
• 2 чаши бульон или вода
• 3–4 стръка прясна мащерка
Задушете лука за 1–2 минути в малка бучка гхи. Добавете останалите зеленчуци, месото и мащерката. Разбъркайте добре и залейте с бульона/водата. Изчакайте да заври, похлупете тенджерата и оставете да къкри на тих огън до готовност на месото (25–30 минути).

Дива сьомга с моркови и тиквички (8+ месеца)
• 100 гр филе от дива сьомга
• 100 гр тиква
• 1 морков
• 1 тиквичка
• 300 мл костен или зеленчуков бульон
• 2–3 стръка прясна мащерка
Обелете и нарежете зеленчуците и рибата на ситно. Излейте бульона в тенджера и поставете на котлона. Добавете тиквата и моркова и оставете да къкри за 5 минути. Добавете тиквичката и сьомгата и гответе още 10 минути. Пюрирайте за по-малки бебета и овкусете с малко хималайска сол за деца над 12 месеца.

Телешко с кореноплодни зеленчуци (10+ месеца)
Когато предлагате на бебето червено месо, е добре да го комбинирате с кореноплодни зеленчуци, като морков, пащърнак и целина. Тиква, сладък картоф и грах също се комбинират добре с телешко.
• 125 гр чисто телешко месо, смляно
• 1 малка глава лук
• 2 моркова
• 1 грудка пащърнак
• 2 стръка селъри
• 2 с. л. доматено пюре
• 1 дафинов лист
• 200 мл костен телешки бульон
Нарежете всички зеленчуци на дребни кубчета. На дъното на тенджера разтопете малка бучка гхи и задушете зеленчуците за 2 минути. Прибавете месото и разбърквайте, докато потъмнее. Излейте в тенджерата бульона и доматеното пюре заедно с дафиновия лист. Изчакайте да заври и оставете да къкри до готовност на месото (около 30 минути).

Бебешко къри с пиле (11+ месеца)
Детската храна не бива да е безвкусна. Добавянето на подправки отваря света на детето за нови вкусове и му помага да бъде по-експериментаторски настроено към храната.
• 150 гр пилешко филе
• 1 малка глава лук
• 1 жълта или червена чушка
• 100 гр тиква
• 1/4 ч. л. пресен джинджифил, настърган
• 1 ч. л. сладко къри
• 3/4 чаша костен пилешки бульон
• 3/4 чаша кокосово мляко
Нарежете всички зеленчуци и месото на дребни кубчета.
На дъното на дълбок тиган разтопете малка бучка гхи. Добавете лука и чесъна и задушете за 1–2 минути. Прибавете месото и останалите зеленчуци и разбърквайте добре за още 2 минути. Изсипете в тигана подправките, бульона и кокосовото мляко, изчакайте да заври и оставете да къкри под похлупак 15–20 минути до готовност на месото.

Пъстра заешка яхния (9+ месеца)
Заешкото месо е лесно смилаемо от бебета, а в България не е трудно да се намери домашен заек. За ваше улеснение можете да закупите цял заек, да го сварите в подсолена вода и да разделите месото и бульона на 4–5 части, които да замразите и да използвате в различни супи и яхнии, подобни на тази:
• сварено месо от 1/4 заек, нарязано на ситно
• 1 стрък праз лук
• 1 червена чушка
• 1 малка тиквичка
• 1 морков
• 8–10 шушулки зелен боб без лико
• 3–4 стръка прясна мащерка
• 1–2 дафинови листа
• 1 л костен бульон или вода (можете да използвате водата, в която е врял самият заек)
Почистете и нарежете всички зеленчуци на ситно. Сложете бульона заедно с подправките в подходяща тенджера на котлона. Изчакайте да заври и добавете зеленчуците. Намалете котлона и оставете да къкри 15 минути. Отстранете тенджерата от котлона, добавете месото и разбъркайте.
Преди сервиране отстранете мащерката и дафиновия лист.
Яхнията е подходяща за цялото семейство. Ако решите да я използвате само за бебето, можете да я разпределите в няколко бурканчета и да я съхраните чрез метода на вакуумиране.


Бебешко болонезе (10+ месеца)
• 1/2 чаша паста (за деца под 18 месеца изберете безглутенова паста)
• 125 гр мляно телешко месо
• 1 малка глава лук
• 1 скилидка чесън
• 1 морков, нарязан на кубчета
• 3–4 обелени и нарязани на кубчета домати
• 1 стрък прясна мащерка
• 2 с. л. настърган пармезан (по желание)
Сварете пастата според указанията на опаковката. Загрейте малка бучка гхи на дъното на дълбок тиган и задушете зеленчуците (без доматите) за 2 минути. Добавете месото и разбърквайте добре, докато потъмнее. Прибавете доматите и мащерката, похлупете тигана и оставете да къкри на тих огън 20–25 минути. Смесете пастата със соса и настъргания пармезан.

Мини овчарски пай
• 200 гр телешка кайма
• 1 морков
• 1 глава лук
• 1 червена чушка
• 1 скилидка чесън
• 2 с. л. доматено пюре
• 100 мл бульон
• 3–4 стръка магданоз
Задушете лука и чесъна в дълбок тиган с малка бучка гхи за 3–4 минути. Добавете чушката и моркова, нарязани на ситно, и гответе още 1–2 минути. Прибавете каймата и разбъркайте добре, докато потъмнее. Изсипете в тигана пюрето и бульона и гответе още 10 минути. Поръсете със ситно нарязания магданоз и разпределете в огнеупорни купички. Върху всяка купичка изсипете 2–3 лъжици „картофено пюре“ и запечете в предварително загрята на 180°С фурна за 15 минути, докато пюрето придобие златист цвят.

Кюфтенца от риба
• 300 гр филе от риба, приготвено на пара за 15 мин
• 300 гр печени или сварени сладки картофи
• 1 яйце
• 3–4 стръка магданоз
• 1/2 ч. л. пипер
• 1/2 ч. л. сол
Почистете рибата от костите и накъсайте на малки парчета. Намачкайте картофите с яйцето, солта и пипера. Прибавете рибата и магданоза и оформете малки кюфтенца с влажни ръце. Подредете в тава върху хартия за печене и запечете в предварително загрята на 180°С за 15 минути до златисто.


Ястия без месо
Разбира се, разнообразното хранене предполага в менюто на детето да има и безмесни ястия, които също могат да бъдат отлично балансирани от гледна точка на протеини, мазнини и лесно разградими въглехидрати. Предлагам ви няколко примерни рецепти:

„Ризото“ с киноа и зеленчуци (8+ месеца)
Киноата е сред първите зърнени храни, които можете да предложете на бебето си. Тя е единственото растение с пълноценен протеин и е особено подходяща за деца, при които се прилага вегетарианско хранене. Същата рецепта можете да приготвите с ориз басмати и с просо.
• 150 гр киноа
• 1 морков, нарязан на кубчета
• 4 с. л. грах (може замразен)
• 4 с. л. сладка царевица, сварена
• 1 червена чушка, нарязана на кубчета
• 1 малка глава лук
• 1 скилидка чесън
• 3–4 зрели домата, обелени и нарязани на кубчета
• 1 стрък пресен босилек, нарязан на ситно
Сварете киноата за 15 минути във вода или бульон, като 4 минути преди края добавете граха.
Междувременно в дълбок тиган загрейте малка бучка гхи и задушете лука, чесъна и чушката за 1–2 минути. Добавете доматите, изчакайте соса да заври и оставете да къкри на тих огън за 10 минути. Добавете сварената киноа към соса, заедно с царевицата и босилека и разбъркайте добре преди да сервирате.

Фритата с тиквички (12+ месеца)
• 1 малка тиквичка
• 1 червена чушка
• 4 яйца
• 50 гр козе сирене
• 3–4 стръка магданоз
Настържете тиквичката, а чушката нарежете на ситно. Разбийте яйцата с вилица и смесете със зеленчуците, магданоза и натрошеното сирене. Изсипете на дъното на намазана с гхи тавичка и запечете за 20–25 минути. Фритата е подходяща за цялото семейство.

Червена леща със сушени домати (10+ месеца)
• 1 стрък праз
• 1 чаша червена леща
• 1/2 чаша сушени домати
• 2 чаши бульон или вода
• 2–3 с. л. сусамов тахан
• 1 ч. л. кимион
Предварително накиснете лещата и сушените домати. Задушете нарязания на ситно праз в малко гхи за 1–2 минути. Добавете изцедените от водата леща и сушени домати заедно с кимиона и разбъркайте добре. Залейте с бульона/водата, изчакайте да заври и оставете да къкри на тих огън до пълно увиране на лещата (около 25–30 минути). Добавете сусамовия тахан и пюрирайте. За деца над 12 месеца добавете 1/2 ч. л. хималайска сол.

Запеканка с броколи и карфиол (11+ месеца)
• 1 чаша броколи, нарязано на розички
• 1 чаша карфиол, нарязан на розички
• 1 чаша заквасена сметана
• 3–4 с. л. настърган пармезан
Разбъркайте зеленчуците и сметаната. Изсипете в малка тава, поръсете с пармезана и печете в предварително загрята на 180°С фурна за 15 минути. Преди поднасяне може леко да намачкате с вилица. Запеканката е подходяща за цялото семейство.

Паста със зеленчуци (10+ месеца)
• 1/2 чаша суха паста (за деца под 18 месеца изберете безглутенова паста)
• 1/2 глава стар лук
• 1 морков, нарязан на кубчета
• 1 малка тиквичка, нарязана на кубчета
• 2 настъргани домата, или ? чаша доматена паста
• 1 стрък пресен босилек
• 1 с. л. настърган пармезан
Сварете пастата според указанията на опаковката. В дълбок тиган загрейте малка бучка гхи и задушете лука, чесъна, тиквичката и моркова за 2–3 минути. Добавете доматите или доматената паста и оставете да къкри 8–10 минути до сгъстяване. Смесете пастата със соса, пресния босилек и сиренето.

Бебешки миш-маш (12+ месеца)
• 1 малка глава лук
• 1 чушка
• 1 настърган домат
• 1 яйце
• 3–4 стръка магданоз
Нарежете лука, чушката и магданоза на ситно. Разтопете малка бучка гхи в дълбок тиган и задушете лука за 3–4 минути. Добавете чушката и гответе още 1–2 минути. Изсипете в тигана настъргания домат, изчакайте да заври и оставете да къкри на тих огън 7–8 минути до сгъстяване. Разбийте яйцето и го прибавете към миш-маша заедно с нарязания на ситно магданоз. Гответе още 2–3 минути.

Мини омлетчета с козе сирене (12+ месеца)
• 4 яйца
• 45 гр козе сирене
• 4 с. л. замразен или задушен грах
• 1/4 ч. л. смлян кориандър
• 2 с. л. ситно нарязан зелен лук
• щипка хималайска сол
Загрейте фурната на 180°С, пригответе 4 термоустойчиви купички и ги намажете с гхи. В голяма купа разбийте яйцата заедно с кориандъра и солта. Настържете сиренето и го добавете към яйчената смес заедно със зеления лук. Разпределете в 2 купички и добавете във всяка по 2 лъжици грах. Поставете омлета във фурната за 20 минути. Първоначално той доста ще се издуе, а после леко ще спадне. Поднесете, след като изстине.

Печени картофки с млечен сос (8+ месеца)
• 1 сладък картоф
• 1 и 1/2 с. л. гхи
• 1 с. л. мед
• 1 с. л. прясна мащерка (по желание)
Почистете добре картофа и го нарежете на едри триъгълни парчета. Намажете с разтопено гхи и подредете в тава върху хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 200°С за 15 минути. Напръскайте с мед и мащерка и печете още 3 минути.

„Картофено пюре“ без картофи (8+ месеца)
• 1 чаша просо
• 1 малка глава карфиол
• 3 чаши костен или зеленчуков бульон
• 2 с. л. зехтин
• 1 ч. л. куркума
• 1/2 ч. л. хималайска сол
Нарежете карфиола на розички. Смесете с просото в тенджера и добавете куркумата, солта и бульона. Изчакайте да заври, намалете котлона и оставете да къкри за 20–30 минути. Отстранете от огъня, добавете зехтина и намачкайте с вилица или преса за картофи.

Бейби фалафели със сладък картоф (8+ месеца)
• 2 сладки картофа
• 1 чаша бадемово брашно (или изсушена пулпа от приготвяне на бадемово мляко)
• 1 ч. л. смлян кимион
• 7–8 стръка магданоз
• 1 скилидка чесън
Загрейте фурната на 200°С и печете картофите между 30 и 45 минути до пълно омекване.
Обелете и намачкайте картофите заедно с останалите продукти, предварително нарязани на ситно. С влажни ръце оформете топчета с големината на орех. Ако детето е над 12 месеца, може да оваляте топчетата със сусам. Подредете в тава върху хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 180°С 20–25 минути. Сервирайте с млечен сос, приготвен от цедено кисело мляко, ситно нарязан копър и щипка сол.


Супи
Супи се приготвят по същия начин като ястията с месо и без месо, но се добавя повече вода. Първите супи се пасират гладко, а в периода между една и две години можете да започнете да редувате крем супи с бистри супи, в които всички продукти са нарязани на ситно.
Предлагам ви няколко примерни рецепти за супи с богати на вкус комбинации от зеленчуци и свежи подправки, които със сигурност ще се харесат на дечицата!

Супа с червена леща и тиква (10+ месеца)
• 2 с. л. гхи
• 1/2 глава лук
• 2 скилидки чесън
• 0,5 см корен от джинджифил
• 1/4 ч. л. от всяка подправка – куркума, смлян кимион, смлян кориандър
• 1 дафинов лист
• 1 1/2 чаша червена леща (накисната за 1 нощ)
• 2 чаши обелена и нарязана на кубчета тиква
• 5 чаши бульон или филтрирана вода
Загрейте гхи-то на дъното на тенджера, добавете лука, чесъна и джинджифила и сотирайте за 2–3 минути. Добавете подправките и разбъркайте. Изсипете лещата и тиквата. Изчакайте супата да заври и оставете да къкри 20–25 минути до пълно сваряване на лещата. Когато супата е готова, отстранете дафиновия лист и пасирайте.