От години се опитваме да се придържаме към по диетичен режим на хранене и въпреки че със завидна лекота се разделихме с тестените изделия, газираните напитки и пърженето, трябва да си признаем, че така и не успяваме все още да кажем "довиждане" на така любимите ни сладки изкушения.
И не толкова, защото нямаме воля, а защото както гласи една мъдра мисъл - „Жените изпадат в различни настроения. Шоколадът е подходящ за всяко едно от тях“.
Наистина той е този, който ни утешава при възникнал проблем в работата, или пък този, с който отбелязваме всеки значим момент в живота си.
Затова и въпреки желанието ни да сме във форма, все още не се разделяме с дългогодишните ни приятели, наречен шоколадовите изкушения. Но пък за сметка на това стриктно следваме убеждението си, че ако ще прегрешаваме с някой десерт, то трябва да е такъв, напълно заслужаващ си калориите.
Преди време случайно попаднахме на рецепта за един именно такъв десерт и след като вчера най-накрая си го измайсторихме вкъщи, съвсем отговорно заявяваме, че въпросният сладкиш си струва всеки един качен грам... или килограм.
Десертът представлява шоколадов пудинг кейк и според кулинарната блогърка Мария, в чийто сайт www.twopeasandtheirpod.com намерихме рецептата, може и да не спечели приза за най-красиво изглеждащ десерт, но несъмнено ще грабне този за най-вкусен, отвявайки без усилие конкуренцията.
Четете още: Веган пица с лимецов блат
Ето и рецептата:
Необходими продукти
2 ½ брашно
2 ¼ лека кафява захар
3 чаени лъжици бакпулвер
1 чаени лъжици сода
1/2 чаена лъжица сол
1 чаена чаша шоколадов чипс
2 супени лъжици неосолено масло
55 грама неподсладен шоколад
2 чаени чаши пълномаслено мляко
1 чаена лъжица екстракт от ванилия
½ чаша плюс 2 супени лъжици неподсладено какао
2 ½ вряла вода
Четете още: Сурови, шоколадово-бадемови блокчета
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 175 градуса. Намажете с мазнина една средно голяма тавичка и я оставете настрана.
В голяма купа смесете брашното, 1 чаша кафява захар, бакпулвера, содата и солта. Бъркайте до получаването на хомогенна смес без бучки. След това прибавете към получената смес шоколадовия чипс.
В малка тенджера на средно слаб огън разтопете маслото и шоколада. В друга тенджера притоплете млякото, но внимавайте да го отстраните от огъня преди да започне да ври.
Разтопеното масло и шоколад смесете с ванилията, след което изсипете получената смес в купата със сухите съставки. Добавете към тях и млякото, след което разбъркайте добре.
Разстелете тестото, което получихте, в тавата.
В малка купа комбинирайте оставащата 1 ¼ чаши кафява захар с какаото. Разбърквайте ги до получаването на гладка консистенция без бучки.
Поръсете сместа равномерно върху тестото в тавата, след което отново равномерно изсипете отгоре вряла вода.
Мария предупреждава, че в този момент бъдещият десерт може да ви изглежда като една нелицеприятна каша, но обещава, че след печенето вида ще се промени.
Сложете кейка да се пече за 30-35 минути или докато центърът стане твърд на пипане.
След като десертът е готов, оставете го да изстине за 30-минути, преди да го сервирате, а когато отрежете парче и го извадите от тавата, обърнете го на обратно, така че сосът Фъдж, който по принцип е на дъното, да дойде най-отгоре.
Ако в съда е останал някакъв допълнителен сос, оберете го и го използвайте за топинг. По желание при сервиране може да комбинирате кейка с топка сладолед.
Приятно похапване, дами, и не забравяйте, че всяка закуска е по-вкусна с чай от Ahmad Tea. Затова ви предлагаме да комбинирате хляба с превъзходен микс от зелен чай, с плодови парченца и аромат на ягода и киви.