В неделя в Кралската опера в Лондон се проведе церемонията по връчването на 68-ите британски филмови награди БАФТА.

Големият победител на вечерта бе лентата "Юношество"(Boyhood). Сниманият от Ричард Линклейтър в продължение на 12 години филм бе отличен общо с три статуетки, а именно за най-добър филм, за най-добър режисьор и за поддържаща женска роля за Патриша Аркет. Линклейтър превърна една банална история в нещо изключително, каза тя при получаването на наградата.

Американката Джулиан Мур, която заслепи на червения килим в рокля тон върху тон със съблазнително деколте, потвърди статута си на фаворитка за Оскар, като спечели БАФТА за най-добра актриса за "Still Alice ", в който тя играе жена, засегната от болестта на Алцхаймер.

Историята на любовта, която събира Стивън Хокинг с първата му жена, разказана в "Теорията на всичко" на британката Джеймс Марш, докосна сърцето на британската публика и британската филмова академия, от която получи БАФТА за най-добър британски филм, най-добър адаптиран сценарий, и най-добър актьор за Еди Редмайн.

Фаворитът "Гранд хотел Будапеща" на американеца Уес Андерсън не успя да вземе британската награда в най-престижната категория - тази за най-добър филм, но получи пет други награди, а именно за оригинален сценарий, костюми, сценография, грим и музика.

Голямата - и неприятна за създателите си - изненада бе представянето на "Игра на кодове". Филмът, разказващ за Алън Тюринг – възпитаникът на Кеймбридж, който създава прототипа на днешните компютри, за да разбие секретните комуникации на нацистите, не получи нито една BAFTA в деветте категории, в които бе номиниран.

Разминаване между предпочитанията на критиците и Академията имаше и за "Бърдман …". Въпреки очакванията той спечели само в една от десетте категории, в които беше номиниран - тази за най-добра кинематография.

Единствената награда, определяна от зрителите - тази за изгряваща звезда, отиде при 24-годишния британец Джак О'Конъл.

Whiplash на режисьора Деймиън Шазел, излязъл на екран едва преди 19 дни, бе отличен за най-добра поддържаща роля на Джей Кей Симънс, както и за монтаж и звук.

Най-добър документален филм стана Citizenfour, разказващ за Едуард Сноудън.

За най-добра анимация бе обявен The Lego Movie, а най-добър чуждоезичен филм е полският "Ида".

Ако искате да допълните гардероба си с някоя подобна красива рокля, попаднахме на идеалното предложение за вас - можете да разполагате с определена сума пари в рамките на един месец, в края на който трябва да върнете абсолютно същата сума – нито лев повече. Разберете повече ТУК!