Често казваме, че не бива да се страхувате да експериментирате. Въпреки това има някои похвати, които е по-добре да не пробвате. Без тези вредни съвети ще се радвате на по-добър и хармоничен живот.

1. Смесване на фон-дьо-тен с овлажняващ крем

Тази хитрост се препоръчва от редица гримьори. Те обаче забравят да уточнят, че я прилагат непосредствено преди фотосесия. За час-два гримът наистина си остава идеален. Смесването олекотява дори и най-плътните текстури, фон-дьо-тенът започва да прилича на тъй наречения tinted moisturizer, а кожата добива красиво сияние. Но имаме и лоши новини. Формулата, над която умните глави са работили дълги месеци, не е предвидена за спонтанна самодейност.

Създателите на всяко едно козметично средство се надяват да ползвате "рожбата" им внимателно - да не я съхранявате на крайно ниски температури в хладилника или пък на слънце, да не я разреждате, да не се опитвате да я "подобрите". Затова всичките обявени на етикета свойства като устойчивост или покривност могат да изчезнат. Час-два след нанасянето тонът ще се стече на неравномерни ивици. Ако фон-дьо-тенът ви се струва твърде плътен, по-добре променете начина на нанасяне - например размажете слоя на добре овлажнена кожа с гъбичка или четка, а не с пръсти. Така пластът ще е по-прозрачен и деликатен.

2. Разреждане на спиралата

Практически погледнахто е възможно. Но защо? Черните пигменти могат да бъдат разтворени във восъчна или полимерна база, от това зависи смесването на текстурите. Ако добавите вода във восък, течността вече няма да е еднородна. Ако пък добавите тоник за лице, съдържащ спирт (този "полезен" съвет често се среща в интернет и донякъде работи, защото спиртът свързва компонентите), течността ще придобие еднородна консистенция, но очите и лигавиците ви могат да пострадат.

Капка крем за околоочен контур ще разреди спиралата и най-вероятно няма да навреди на очите ви, но едва ли ще можете да разчитате на траен грим - спиралата току виж се изронила няколко минути след нанасянето. Какво е решението? Просто затоплете затворения флакон на спиралата в гореща вода. Така ще втечните субстанцията. Това разбира се няма да има траен ефект, но ще ви спаси от неочакван козметичен проблем.

3. Да не се подчертава контура на миглите

Независимо за какво става дума - за очна линия, за очен молив или просто за минимална спирала - неоцветените корени на миглите ще развалят всичко. За обработка на горния клепач най-подходящи са флумастерните моливи, най-добре водоустойчиви. С тях лесно ще оцветите пространството между миглите. Друг начин е да нанесете спирала в основата на миглите, без да се притеснявате, че ще изцапате клепача. Излишъците могат лесно да се изтрият с клечка за уши, напоена със средство за почистване на лице. Чак след това нанесете сенките за очи, молива и очната линия.

4. Използване на бронзант вместо руж

Заслужава си да цитираме саркастичната забележка на Едуардо Ферейра, международния гримьор на Bobbi Brown: "Ако видите човек с кафеникав руж на бузите, звъннете ми по всяко време на деня и нощта. Ще дойда веднага, защото искам да видя това". Ружът е единствено и само розов, нанася се на изпъкващите при усмивка части на бузите. Бронзантът трябва да е идеално подбран за цвета на кожата, да се нанесе по контурите на лицето и да се размаже добре по краищата, за да няма видима граница.

5. Пудра около очите

Този тънък момент вечно предизвиква разпалени спорове. От една срана пудрата изравнява добре общия тон и често е необходима при употреба на консилер. От друга страна обаче текстурата на пудрата може да подчертае малките мимически бръчици около очите, които дори и хората с идеална по природа кожа имат след 25-годишна възраст. Със сигурност не бива да използвате в тази зона светла прахообразна пудра - благодарение на често изникващите снимки на обилно поръсени с "бял прах" звезди това правило ще го запомните лесно. По-добре изберете полупрозрачни сатенени текстури и напръскайте лицето си с термална вода след нанасянето - тя ще стабилизира пудрата и ще й помогне да се слее по-добре с тона на кожата.

6. Ярки цветове за очите и устните

Всички гримьори обичат да казват, че гримът е неограничена площ за свобода и креативност. Дори ако си сложите зелен молив и виолетови сенки на очите, плюс ярко-алено червило на устните - грим, зад който много трудно се вижда вашето собствено лице - това е нормално, стига да се чувствате комфортно с този образ. Ако обаче не се чувствате твърде удобно, спазвайте класическото правило - или ярки очи, или ярки устни. "Изберете едно от двете. Ако имате красиви очи, подчертайте ги по всякакви възможни начини", казва Жерман Мояно, международният гримьор на Lancome. "Ако акцентът е на устните - ползвайте безсрамно ярки и невероятно блестящи червила, а за очите оставете необходимия минимум като молив и спирала".