Ако скоро сте си представили как удряте шамар на някои по-бавен касиер или как нокаутирате някой грубянин в автобуса, може би имате нужда да прочетете тези съвети, които ще ви помогнат да успокоите нервите си.

Това време подлага на изпитание нервите и на най-търпеливите – претъпканите магазини, многото партита (и съпътстващите ги махмурлуци) и досадните семейни задължения – според експертите през този месец се извива цяла вихрушка от стрес, особено заради трудното финансово положение.

Стресовите ситуации повишават нивата на холестерол и причиняват спад на хормоните, които ни карат да се чувстваме добре. Жените са предразположени да не изразяват гнева си по агресивен и директен начин, така че те реагират на тези хормонални изменения с влошаване на настроението.

С други думи, започвате да се държите като кучка. За да не изгубите почва под краката си, ви предлагаме да погледнете тези 10 стратегии за справяне със стреса.



1. Насрочвайте по-тежките задачи (като приключването на сложен работен проект) за рано през деня. Ако ги оставите за по-късно ще имате повече време да се тревожите и е възможно да започнете да се държите зле с околните.

2. В почивката пийнете кафе с приятели или колеги, вместо да ходите сами. Проучвания доказват, че набавянето на дозата кофеин в компания може да намали нивата на стрес. Ако пиете кафето си сами, ще се чувствате още по-стресирани.

3. Посещавайте редовно сайтове със забавни клипчета. Според едно изследване, очакването преди да гледаме нещо забавно може да намали хормоните на стреса до 70%.

4. Упражнявайте се да казвате думичката „не”. Ние сме общителни създания и често се чувстваме длъжни да отиваме на всяко събиране, на което сме поканени. Ако се съгласявате да ходите някъде, без да имате желание, може да станете раздразнителна и нервна. Вместо това кажете, че готвите презентация и се наслаждавайте на свободното си време.

5. Определете бюджета за подаръци, излизания и пътувания. Трудно е и може да не го спазите точно, но чувството, че финансите ви са под контрол ще намали стреса.

6. Целунете любимия. Според психолозите, дори и подобен кратък физически контакт е достатъчен да намали кръвното налягане и да ви успокои.



7. Правете кратки, но натоварващи тренировки. Те имат по-добър ефект върху стреса от обикновените по-бавни упражнения. Вместо да прекарвате 1 час в йога, нападайте бягащата пътека за 20 минути.

8. Ако се чувствате прекалено изтощени за тренировки, пропуснете бягащата пътека и се отпуснете в сауната на фитнеса ви (или си вземете горещ душ). Ако се поглезите (дори и само за няколко минути) ще се успокоите.

9. Ако сте на ръба да вдигнете скандал на груб касиер или на служител на летището, опитайте да говорите по-бавно. Когато сте напрегнати говорите по-бързо, което действа на хормоните в тялото ви и ви превръща в бомба със закъснител. Ако говорите по-спокойно ще се успокоите и ще увеличите шансовете да получите това, което искате.

10. Не си поставяйте цели за новата година. Може би си мислите, че правенето на планове е добро решение, но в действителност така само увеличавате стреса и се чувствате по-напрегнати. Вместо да гледате далеч напред във времето, за начало помислете как да направите януари страхотен.