Автор
Woman.bg

7 признака, че е време да си запишете час за гинеколог

Не е кой знае колко трудно да предположите, че имате "интимни" проблеми и посещението ви при гинеколог е препоръчително.

Но все пак, в повечето случаи тази отговорност към здравето се затрива някъде по пътя на бързото ежедневие, липсата на време, средства, смелост...

Сега ще ви разкажем за 7 признака, че е време да си запишете час за "магарето". И те ще са свързани с месечния ви цикъл, неговото поведение и личното ви самонаблюдение.



Ако цикълът ви напоследък е станал нередовен и за миг не се замисляйте дали да наберете номера на гинекологичния кабинет.

А ако винаги сте имали цикъл със странно поведение, то тогава няма място за паника. Можете да се прегледате и да ви бъдат предписани хапчета за регулирането му.

Ако менструацията ви идва на период, по-малък от 21 дни, това реално означава, че на месец ви се връзат около два цикъла и е сигнал за проблеми с хормоните.

Ако се случва цикълът ви да дойде на период от 35 дни или дори повече.

Ако менструалното ви течение е изключително интензивно и ви се налага да сменяте тампон/превръзка на всеки час, ако не и на по-малък период от време. Не се тревожете, ако по начало ви тече твърде силно - отново можете да се посъветвате с лекар за хапчета, които да овладеят този дискомфорт.

Ако по време на цикъл внезапно вдигнете температура или получите обрив. Това може да ви се случи най-вече при употреба на тампони. Тези симптоми, както и главоболие, гадене и отпадналост, са най-често срещаните при Синдром на токсичен шок, причинен от тампоните. Веднага спрете употребата им, заменете ги с превръзка, пийте много темчости и задължително посетете гинеколог. Това заболяване може да се окаже твърде опасно!

Ако напоследък се появят силни болки и спазми.



Ако цикълът ви внезапно спре, а не сте бременна. Тази аномалия може да причини проблеми с плодовитостта, затова задължително отидете на преглед.

Допълнителни признаци, че ви е време за гинеколог!

Болки ниско в таза

Болките ниско в таза могат да бъдат както естествено състояние, така и симптом на заболяване. Как да разпознаем едните от другите? Най-вече по времето, в което се появяват. Нормално е да изпитваме леки до средни болки по време на менструация, заради съкращението на матката, така и в периода на овулацията, когато се пука яйчниковия фоликул. В останалите фази на менструалния цикъл обаче болезненото усещане ниско в таза сигнализира за някакъв проблем, който може да бъде както гинекологичен, така и с друг произход – андексит (възпаление на вътрешните полови органи), киста на яйчниците, ендометриоза, бъбречно криза или апендицит.

Сърбеж и течение

Ако забележите течение със силна неприятна миризма, оцветено в зелено, сиво, кафеникаво-жълто или с вид на пресечено мляко, което обикновено е придружено със зачервяване и сърбеж. Тези признаци най-често са сигнал за развитие на кандидоза (гъбички), хламидоза, бактериална вагиноза, възпаление на яйчниците или тръбите.

Честа смяна на партньорите

По честа смяна на сексуалния партнор означава по-голяма вероятност за заразяване с инфекции, много от които преминават безсимптомно, но не и без последствия. Днес най-често срещаните инфекции са т.н. скрити инфекции – микоплазма, уреяплазма, хламидии, които могат да бъдат открити единствено с микробиологично изследване. Честата смяна на партньорите е и рисков фактор за развитие на рак на шийката на матката, причинен от онкогенните щамове на Човешкия папилома вирус.

Избор на контрацептиви


Противозачатъчните таблетки са хормонални препарати, които оказват влияние върху множество процеси в организма, затова при избора им не бива да се ръководим нито от рекламите, нито от съвета на приятелка, а единствено от препоръката на гинеколога.