Автор
Woman.bg

Как известните дами се борят за правата на жените - част II

Продължение от част I

Ема Уотсън се бори за равноправие в модната индустрия

Въпреки крехката си възраст Ема Уотсън също като Мерил Стрийп вече отдавна е известна като активен борец за правата на жените. Бившата „Хърмаяни“ от поредицата за Хари Потър сега иска да прави чудеса и в реалния живот, затова постоянно се включва в различни известни организации за защита на равноправието между половете. Преди няколко месеца в сайта на списание Vogue беше публикуван видеоклип, в който актрисата говори с представители на модния бранш относно неравноправието във fashion-индустрията. На нейните въпроси отговарят дизайнерите Стела Макартни, Джонатан Сондърс, Ердем Моралиоглу и Бела Фройд. В дискусията се обсъждат трудностите, с които се сблъскват жените в модната индустрия и ролята, която трябва да изиграе модата за равноправието на жените в целия свят.



Марион Котияр не се смята за феминистка, но е готова да защити правата на жените

Съвсем наскоро френската актриса стана активна участничка на редица акции в поддръжка на жените и хомосексуалистите, greenpeace и др. Марион се постара да обърне внимание на всички, които се нуждаят от това. Наскоро Котияр стана майка и тази борба отстъпи на заден план. В интервю за списание Porter обаче актрисата отбелязва, че въпреки липсата на връзка между пола на режисьора и направата на един филм хората не могат да изискват от президента на Фестивала в Кан да включи в конкурсната програма 5 филма, заснети от жени, и 5 от мъже. Този подход според Марион провокира не равноправие, а разделение. По думите на Котияр, тя е готова да се бори за правата на жените, но не желае да подкрепя разграничаването им от мъжете. Тази нейна позиция се потвърждава от щастливия й брак с чаровния Гийом Кане.



Амбър Роуз призовава дамите да не се срамуват от случайни полови контакти

Напоследък може би сте чували термина „слът-шейминг“ - осъждане на сексуалния живот на дадена жена. Манекенката отдавна се бори срещу това и призовава дамите да не обръщат внимание на общественото мнение. Амбър преследва целта си по различни начини – ту се появява на церемонията MTV VMA със скандален тоалет, ту се снима в предизвикателни клипове, като например скеча Funny or Die “Walk of no Shame“, в който вместо да се опита да се прибере незабелязана след бурна нощ героинята на Роуз крачи гордо по улиците, съпроводена от одобрителни възгласи. Обаче викът „ти си истински пример за дъщеря ми“ е твърде неочакван. Всеки има правото да се прибира вкъщи когато, както и с когото си иска, но това едва ли може да се посочи като пример за децата.



Африканските жени също подкрепят феминизма

В един от регионите на Северна Африка, където почти не стъпват бели хора, незапознатите със световните модни течения жени също са повлияни от феминизма. Само че го разбират по свой начин. Доста многобройна група жени напуснала родното си село, за да организира собствено селище, забранено за мъже. Наистина оригинално решение. Продължението на рода е леко под въпрос, но радикалните африкански феминистки не споделят разсъжденията си по тази тема.