Автор
Woman.bg

6 неща, които трябва да знаете преди сватбата

Хората са така устроени, че предпочитат да се учат от собствените си грешки. На работа и в личния живот постоянно понасяме удари и чак по-късно осъзнаваме, че не сме действали правилно.

В тази статия ще ви представим няколко неща, които трябва да знаят всички семейни двойки и онези, които смятат да сключат брак.

1. Няма безусловна и безкрайна любов към партньора.

Вашият съпруг не ви е дете, а партньор. Той е човекът, с когото сте готови да прекарате целия си живот. Няма никаква гаранция, че ще го обичате всеки ден (или всеки месец, всяка година), нито че той ще изпитва същото към вас.

Когато се сблъскате с трудности във връзката, може да си помислите, че бракът ви се руши. Ужасните постъпки, които сте извършили един към друг, сякаш изключват възможността да се обичате. Семеен психотерапевт би ви обяснил, че няма такова нещо като вечна любов, че човек не може постоянно да се намира на върха на емоциите си. Можете да бъдете щастлива двойка дори и в моментите, когато не изгаряте от взаимна любов. Да, ще трябва постоянно да се борите един за друг, да изграждате връзката си – дори след пет, десет или петнадесет години брак.



2. Първите две години след раждането на детето могат да бъдат най-трудният ви период. Не го превръщайте в образец за бъдещите ви отношения.

Несъмнено децата са една от най-големите човешки радости. Но началото на вашата „кариера“ като родители е много сложен период – целият ви живот и ежедневието ви ще се променят драстично, ще страдате от недоспиване, начинът ви на мислене ще се промени. Универсалният съвет е да обръщате нужното внимание на отношенията в двойката – и това няма да е лесно. Но е много важно да не позволявате на този труден период да се превърне в образец за бъдещите ви отношения. Не оставяйте огорчението да ви надвие, обсъждайте спокойно възникващите проблеми и се учете да бъдете търпеливи. Приемайте помощта и подкрепата на близките си, старайте се да бъдете по-добри. В никакъв случай не изграждайте бъдещата си връзка върху основа от обиди и озлобяване.



3. Далеч не винаги ще имате активен сексуален живот.

Колкото и да обичате секса, той няма да се случва толкова често, колкото бихте искали. Рано или късно ще се сблъскате с разминаване на нивото на либидото в двойката. За жалост няма универсален съвет, който да ви помогне в тази ситуация, но едно е ясно – спадът в сексуалната активност е общ проблем и на двамата партньори.

Не сте длъжни да правите секс, когато не искате, но се опитайте да направите всичко възможно, за да върнете влечението. Обърнете се към сексолог, прочетете някой любовен роман, обменяйте еротични снимки с партньора. Използвайте въображението си и не се предавайте. Ако в двойката вие сте с по-високо либидо, в никакъв случай не принуждавайте партньора, това само ще влоши положението. Най-доброто, което можете да направите, е да откривате близостта в ежедневието. Гледайте телевизия прегърнати, гответе заедно, обаждайте се на партньора през деня, докосвайте се – тези моменти са много важни, от тях е съставен животът.



4. Не забравяйте да радвате половинката си с приятни дреболии.

Не става дума за подаръци, цветя или невероятен секс, макар че и те са уместни понякога. Просто наречете партньора „любими“, кажете му, че се радвате да чуете гласа му. Или купете от любимите му бисквити на път към вкъщи – просто за да го поглезите. Звучи доста лигаво, но ако всичко това доставя удоволствие на партньорите – защо не? Щастливият брак е съставен от множество малки щастливи моменти. Така че щом ви хрумне нещо романтично, не се спирайте, направете го. Няма да съжалявате.

5. Никога не се превръщайте в човек, който не иска да работи над връзката си.

Истината е, че колкото и да се бори един от партньорите за решаването на един или друг проблем в двойката, колкото и специалисти да посети, бракът няма да оцелее без съвместни усилия. В повечето разрушени бракове само единият се опитва наистина да спаси връзката, докато другият не прави нищо. Може би не е бил научен да помага, или пък поначало не е искал да инвестира част от силите си в тези отношения. И в двата случая просто се е предал. И нещо още по-страшно – трябва да проявите търпение и да дадете свобода на половинката си, за да може да ви настигне в нужния момент. Понякога вие ще полагате твърде много усилия, друг път партньорът. В крайна сметка двамата ще сте вложили по равно – лодката не може да плува напред, ако се гребе само от едната страна.

6. Никога не спорете за това кой полага повече усилия – онзи, който гледа детето вкъщи или онзи, който работи.

Дори не започвайте тази дискусия, в нея не може да има победители. И двамата правите куп неща, които партньорът не може да види. И двамата се трудите усилено. Можете да изразите недоволството си, ако има някакъв проблем и ви се струва, че цялото бреме е паднало на вашите плещи. Старайте се да си помагате един на друг, но не наблягайте на това кой прави повече. Ценете труда на партньора, дори ако не виждате резултата от него с очите си. Благодарете му. Още сега.