Навиците играят огромна роля в човешкия живот. Те управляват поведението ни и насочват действията ни дори тогава, когато не си даваме сметка за това. Важно е да уточните кои ваши привички ви пречат да се радвате на живота - за да се отървете от тях час по-скоро.

1. Стремеж към съвършенство

За перфекционистите всичко винаги е сложно. Те много трудно достигат до състояние на щастие, защото държат дори пътят към него да е идеален. Винаги ще се намери някой, който според перфекциониста е по-добър в нещо – има по-хубав апартамент, по-успешна кариера, по-здраво семейство, по-модерна прическа.

Човекът, стремящ се към съвършенството, се радва на много редки мигове щастие – само когато усети, че е направил нещо перфектно и до момента, в който види, че някой го е направил още по-добре.

С кои зодии си подхождате в любовта?



2. Общуване с вечно недоволни хора

Човекът е социално същество. Не можем да се откъснем напълно от другите и да живеем като отшелници, без да слушаме нищо и никого. А онези, с които общуваме, ни оказват голямо влияние. Как да бъдеш щастлив, ако хората около теб постоянно ти казват, че животът е ужасно нещо, че съдбата е несправедлива и жестока? За някои тези мисли са преобладаващи и касаят всичко.

По-добре избягвайте подобни събеседници и изключете този информационен шум от живота си. Ако пък такива неща ви вещае вътрешният ви глас, време е да поработите сериозно над себе си.

3. Постоянни мисли за миналото и бъдещето, вместо за настоящето

Всички знаят правилото „тук и сега“. Фокусирайки се върху бъдещето или миналото, ние губим усещането на момента, който се случва в най-важното време за нас – сега. По-често се замисляме за нещо негативно и много по-рядко си спомняме приятните моменти. Задълбаваме в чудене защо не сме успели да направим нещо, човъркаме стари обиди и провали – и всичко това ни ограбва от щастието „тук и сега“.

За всичко си има време. Станалото - станало, потъгували сте, анализирали сте ситуацията, направили сте си изводите – продължете напред.

4. Сравняване на себе си и с другите

Винаги някой ще бъде по-добър от вас в нещо, дори ако в други аспекти е много назад от вас. Като цяло е ужасен навик постоянно да се сравнявате с другите. Колкото по-често излизате по-добри в сравненията си, толкова повече ще ви заболи, когато някой се окаже по-добър от вас.

19 тайни на двойките, които наистина се обичат цял живот

5. Съсредоточаване върху негативните моменти от живота

Можете лесно да видите пример за това. Отидете до кварталния магазин и почакайте на опашка с възрастни хора, черпещи информация от новините по телевизията и радиото. Ще чуете, че наоколо е пълно с кражби, убийства, уволнения, изневери. После ще чуете и редовното заключение „По мое време не беше така“.

Бабата от съседния вход може да живее с това всеки ден, тези новини са животът за нея. Сигурно и нейната баба е разправяла, че младежта е станала безнравствена, а политиците – корумпирани. Но вие със сигурност имате и по-приятни мисли на дневен ред.

6. Зависимост от мнението на околните

Преди да направите нещо, винаги се чудите какво ще си помислят хората. Може да ви се струва, че се намирате в центъра на вниманието за много хора и че след нарушение на определени норми ще бъдете порицани от обществото. Ако се опитате да направите нещо ново, ще действате тайно от околните. Но постоянното озъртане през рамо и притесненията ще попречат на личното ви развитие и съответно на щастието ви.

7. Усложняване на живота

Животът е интересен и при това невероятно сложен. Но най-интересното в него е, че повечето усложнения и „непреодолими препятствия“ ние си ги създаваме сами. Преборете се с този навик и търсете прости и директни решения.

9 неща, за които не знаете, че влияят на настроението ви